Grad pomaže ordinacije u Krasnu, sv. Jurju i Jablancu, plaća stan liječnicima

Dom zdravlja Senj planira kupnju novog mamografa vrijednog 1,1 milijun kuna

Senj – U uredu gradonačelnika Senja Sanjina Rukavine potpisan je sporazum s Domom zdravlja Senj i Zavodom za hitnu medicinu Ličko – senjske županije iz Gospića o sufinanciranju njihove djelatnosti u 2019. godini u ukupnom iznosu od 184 tisuće kuna. U 2019. godini Grad Senj sufinancirat će, na temelju potpisanih sporazuma, troškove tri područne ambulante koje djeluju u sklopu Doma zdravlja. U Krasnu, Svetom Jurju i Jablancu, u iznosu od 100 tisuća kuna. Također će sufinancirati specijalističke djelatnosti koje će se obavljati u senjskom Domu zdravlja temeljem zaključenih ugovora o poslovnoj suradnji između Doma zdravlja i specijalista u iznosu od 60 tisuća kuna. Troškove stanovanja doktora dentalne medicine zaposlenog u Domu zdravlja Senj na radnom mjestu u područnim ambulantama u Svetom Jurju i Krasnu sufinancirati će s 12 tisuća kuna.

Za troškove stanovanja liječnika medicine koji radi u timu T1 u ispostavi Senj izdvojit će također 12 tisuća kuna. Sredstva za sufinanciranje za 2019. planirana su proračunu Grada Senja za ovu godinu i projekcijama za 2020. i 2021. godinu.„Potpisivanjem ovih sporazuma o sufinanciranju nastavlja se i proširuje vrlo dobra suradnja između Grada Senja i senjskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Ličko – senjske županije iz Gospića“, rekao je gradonačelnik.

Rukavina je podsjetio i na sudjelovanje Grada Senja u sufinanciranju, uz resorno ministarstvo, uređenja parkirališta ispred Doma zdravlja. Uz to, dr. Nadi Brkljačić, obiteljskoj liječnici senjskog Doma zdravlja, koja djeluje u sve tri ambulante, grad Senj osigurava automobil četiri dana u tjednu.

Potpisivanju su, uz gradonačelnika, nazočile i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Ličko – senjske županije Elizabeta Dragičević, ravnateljica Doma zdravlja Senj Mira Nekić – Lopac, voditeljica hitne medicinske pomoći u Senju Mira Biondić – Tomljanović te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela u Gradu Senju Mislav Bilović.

Gradonačelnik je pozvao ravnateljice na iskazivanje potreba, kao i financijskih potpora, kako bi se osigurala bolja zdravstvena skrb, a na zadovoljstvo Grada Senja, liječnika, ali i svih građana dodavši kako će Grad Senj nastojati biti partner u svakom pogledu.Ravnateljica Doma zdravlja Senj Mira Nekić – Lopac zahvalila je gradonačelniku na praćenju njihovih projekata te dodala kako je u tijeku nabava novog mamografa kojim bi se mogao pratiti program “Mama, program ranog otkrivanja raka dojke”, kako pozvane građanke ne bi morale putovati u Gospić na taj pregled. Dosadašnji mamograf donacija je iz Njemačke i godina proizvodnje mu je 1996. „To ne znači da slike napravljene na njemu nisu dobre, odlične su, ali pravila nalažu provođenje pregleda na novijim mamografima“, kazala je Nekić – Lopac.

Novi mamograf stajao bi 1,1 milijun kuna od čega bi se 85% posto sredstava osiguralo iz EU fondova, a 15 posto ili 165 tisuća kuna iz proračuna Grada Senja.

Zahvalu na jako dobrom sporazumu i početku nove suradnje izrazila je i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Elizabeta Dragičević. „Mi kao mlada ustanova imamo problema s pronalaskom i zadržavanjem liječnika i ovo sufinanciranje smještaja je dobra praksa koja bi trebala zaživjeti i u ostalim gradovima i mjestima županije“, dodala je.

Posebno je zahvalila liječnici Miri Biondić – Tomljanović na dobrom vođenju hitne službe i svemu što čini za pacijente nazvavši je dobrim duhom ispostave u Senju.

error: Content is protected !!