Klapska pjesma dirnula srca Senjana i turista

Na prvoj večeri 46. Smotre klapa Senj nastupile su klape Anima Arbae, Flumen, Puntape, Maraška, Trsat Gradelini i Reful. Večeras druga večer

SENJ Cilj glazbe je dirnuti srca rekao je J. S. Bach, a taj cilj u potpunosti je ostvaren sinoć na Trgu biskupa dr. Mirka Ožegovića, gdje su mnoga srca bila dirnuta i ispunjena ljepotom i ugodom klapske pjesme koju su im podarili sudionici prve večeri 46. Smotre klapa Senj: ženska klapa Anima Arbae s Raba, muška klapa Flumen iz Rijeke, ženska klapa Puntape iz Novog Vinodolskog, mješovita klapa Maraška iz Zadra, ženska klapa Trsat iz Rijeke, muška klapa Gradelini iz Rijeke i muška klapa Reful s Kukuljanova.

Glazba je zaustavila vrijeme i nakon posljednje izvedbe nitko od posjetitelja nije želio otići s trga već su dugim pljeskom pozvali klapu Flumen iz Rijeke na još jednu izvedbu, a potom su svi sudionici zajedno zapjevali “Da te mogu pismom zvati”. Sve što se običnom rječju i pričom ne može iskazati stalo je sinoć u prelijepu klapsku pjesmu koja će i večeras odjekivati ulicama Senja.

Subota donosi nastupe muške dalmatinske klape Koporan iz Poličnika, domaćina, ženske klape Senjkinje, muške klape Poj iz Samobora, Pučkih pivača Donji kaštili, ženske klape Kandelora iz Zemunika i ženske vokalne skupine Rusula iz Splita. I večerašnji program vodi Branko Uvodić, a ulaznica je 20 kuna.

Da je klapska pjesma poseban doživljaj,potvrdili su sinoć svojim dolaskom građani Senja te domaći i strani gosti koji nisu baš razumjeli riječi, ali su ostali zadivljeni onim što su čuli i najavili ponovni dolazak. Ne čudi stoga što je UNESCO u prosincu 2012. godine uvrstio klapsko pjevanje na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Organizator Smotre klapa je POU M. C. Nehajeva, generalni pokrovitelj Grad Senj, generalni sponzor Gipo – Švicarska / Metalna oprema Senj, sponzori su Turistička zajednica Grada Senja, HRT, Vodogradnja Rijeka i GKD Senj. Medijski pokrovitelj je Radio Senj – Hrvatskoga srca glas.