Mladi u Pomorskoj školi Bakar vide perspektivu i izlaz iz prosjeka

Već dugi niz godina bakarska škola puni u potpunosti upisnu kvotu. Tako će, sudeći po interesu na današnjem Danu otvorenih vrata, biti i ove godine. Pomorska će organizirati još dva dana otvorenih vrata, u svibnju i lipnju   

BAKAR Interes iskazan na Danu otvorenih vrata Pomorske škole Bakar nadmašio je sva očekivanja. Već dugi niz godina bakarska škola, prva strukovna škola u Hrvatskoj, osnovana 1849. godine, puni u potpunosti upisnu kvotu.

Gdje je tajna? Mladi ljudi u pomorstvu vide perspektivu i izlaz iz prosjeka, otkrit će nam profesori škole koju pohađa 360 učenika u 16 odjeljenja. Ravnomjerno raspoređenih na nautičare i strojare. S napomenom da je veći interes za nautiku, što automatski znači da za upis na nautiku treba imati i bolje ocjene. Ima interesa i među djevojkama za pomorsku školu. U klupama je otprilike desetak posto djevojaka. Više ih privlači nautika. Budući učenici raspituju se za prosjek koji jamči upis. Domaćini im poručuju da se generalno može zaključiti da se s lošim ocjenama u školu ne može upisati.

Budući učenici koji su došli na Dan otvorenih vrata saslušali su svoje buduće profesore, a poželjeli su vidjeti i kako će izgledati praksa. Otišli su do simulatora i virtualno uplovili u riječku luku.

Domaćini ističu da je škola certificirana po ISO standardu te da diploma Pomorske škole Bakar vrijedi bilo gdje u svijetu.

Bakarska škola je zanimljiva i zbog povlastica pri upisu na Pomorski fakultet. U startu imaju 20 posto bodova više pri upisu. Kad je riječ o fakultetu i srednjoj školi, interesantno je pravilo koje vrijedi za većinu bakarskih učenika „tko upiše – završi“. Zanimljiva je učenicima i stipendija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 800 kuna mjesečno. Zainteresirani za stipendiju javljaju se na natječaj. Dobar postotak dobije stipendiju. Na primjer, četvorka jamči dodatne prihode.

Bakarska škola najveći je rasadnik mladih pomoraca u Hrvatskoj. Zato je zanimljiva mladima iz cijele Hrvatske. Stoga škola može ponuditi i učenički dom u susjedstvu sa 77 mjesta.

Pomorska škola Bakar najavljuje još dva Dana otvorenih vrata. Prvi će biti u sklopu bakarske regate koja okupi srednje pomorske škole 10. svibnja u jutarnjim satima. Drugi Dan otvorenih vrata zakazan je za  5. lipanj od 16-18 sati u sklopu Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije „Fiumare“ u Rijeci.

error: Content is protected !!