Napravimo prvi korak: u trgovinu s platnenom vrećicom

Edukacijska tribina na temu gospodarenja otpadom, održana u senjskom domu kulture jedna je od 11 izobrazno – informativnih aktivnosti koje se provode u sklopu projekta “Smanjimo smeće, ne bacajmo otpad u iste vreće”

Senj – Javna i edukacijska tribina na temu gospodarenja otpadom, održana u senjskom domu kulture jedna je od 11 izobrazno – informativnih aktivnosti koje se provode u sklopu projekta “Smanjimo smeće, ne bacajmo otpad u iste vreće”.

Nositelj projekta je Grad Senj, a Grad Novalja i Općina Perušić su sunositelji aktivnosti. Uz predstavnike Gradskog komunalnog društva Senj, prezentaciju je održala Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja Eko – Zadar. Prisutne, među kojima je bio i ravnatelj Ustanove za razvoj Grada Senja Vedran Ažić s djelatnicima te djelatnici gradske uprave,ispred GKD Senj pozdravio je i uveo u predavanje pomoćnik direktora Toni Žunić. Jedna od tema prezentacije bila je “Odgovorno odlaganje otpada – osobni doprinos uspostavi kružne ekonomije”. Motivacijsku prezentaciju održala je ispred Eko – Zadra Nives Rogoznica. Rogoznica je naglasila važnost prevencije u razmišljanju svakog pojedinca pri odabiru predmeta koje kupuje u trgovinama, od plastike, stakla, hrane, odjeće do namještaja…

“Sve ovo vezano za otpad radimo radi nas samih, našeg planeta, naše djece i radi onog nasljeđa koje ćemo ostaviti sutra. Kružno gospodarenje otpadom, za razliku od dosadašnjeg linearnog, je gospodarenje otpadom koje ne dovodi u opasnost ljudsko zdravlje, ne šteti okolišu, vodama, tlu, zraku, koje ne proizvodi neugodan miris i kod kojega nema prijetnje od požara. Europa se opredijelila za kružno gospodarenje otpadom, doći će i novac, vreće, kontejneri, ali ništa neće pomoći ako svaki pojedinac ne zamijeni svoj stari stav prema otpadu novim. Mi smo odgovorni za vlastiti otpad, a uz to trebamo širiti informacije i biti solidarni s budućim generacijama. Infrastruktura će doći, ali ključ uspjeha je u svakom građaninu”, upozorila je Rogoznica.

“Sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, kućno kompostiranje i uporaba” naziv je predavanja Atane Grbić – Martinović koja je istaknula jasnu formulu djelovanja: smanji, ponovno upotrijebi i recikliraj, ali i važnost edukacije u najranijoj dobi.

“Treba krenuti od najranije dobi, djece u dječjim vrtićima te provoditi edukaciju u svim odgojno obrazovnim ustanovama i dostaviti infrastrukturu kako bi djeca na licu mjesta mogla odvajati otpad. Pokazalo se kako djeca na taj način reagiraju prema svojim ukućanima i zapravo oni postaju naš korektiv društva. Za početak neka prvi korak bude odlazak u trgovinu s platnenom vrećicom, umjesto plastičnima”, kazala je Martinović.

Skrenula je pozornost i na refužno, puno prihvatljivije, kupovanje proizvoda u trgovinama.

“Sve više se otvaraju dućani koji prodaju proizvode bez ambalaže, svaki kupac dođe sa svojom bočicom, kupi, plati i odlazi s proizvodom koji je prihvatljiviji za okoliš. Mi smo gospodari našeg novca i možemo sami odlučivati kome ćemo ga dati”, zaključila je Grbić – Martinović.

Prisutni su komentarima i upitima aktivno sudjelovali u prezentaciji te dobili odgovore na pitanja kako smanjiti smeće i učiniti grad ljepšim.

error: Content is protected !!