Pametni proizvod iz Kraljevice osvojio svijet

Firma OtoTrak, smještena u Industrijskoj zoni Žlibina, osmišljava i proizvodi module koji daljinski nadziru brzinu, rutu, vrijeme korištenja jet-skija. Od Kanade, preko Europe, Egipta i Južnoafričke Republike do Maldiva

Kraljevica – Kad netko zaigran na Maldivima ili u Kanadi „zaboravi“ vratiti jet-ski na vrijeme, kad pretjerano potegne gas, kad izađe iz zone u kojoj jetovi mogu voziti ili kad pokuša ukrasti jet-ski, odjednom će se smanjiti brzina jet-skija i razni „nestašluci“ nestat će u trenu. Što je sad, gotovo će se sigurno pitati vozač jet-skija. Vjerojatno pojma nema da ga je zaustavila pamet osmišljena i proizvedena u Kraljevici.

Firma OtoTrak d.o.o, sestrinska firma Otonautike koja se bavi prodajom i najmom skutera i četverokotača, autor je modula koji se ugrađuje u jet-skije. Preko web aplikacije ili pametnog telefona, vlasnici putem modula diktiraju pravila igre kod najma jet-skija.

„U par klikova, kad jet-ski primjerice napusti dozvoljenu zonu, iznajmljivač može limitirati brzinu. Recimo, na 15 posto. Korisnik nema izbora. Ili se vratiti ili ići sporo. Znamo da se dosta vozi blizu obale, što je zabranjeno. S modulom se može i to onemogućiti. Moguće je i limitirati brzinu čim se priđe kupalištu. U slučaju da se iznenada javi neki problem, u svakom trenutku se iz daljine može zaustaviti jet. Ili smanjiti snagu. Na jednom ili svima. Sve se da jednostavno podesiti.

U modul se mogu unijeti razni parametri. Na primjer, kad su jetovi s ugrađenim modulima na međusobnoj udaljenosti manjoj od 50 metara, automatski se može programirati da jet uspori. Kad jetovi idu jedan prema drugom, modul je kadra prepoznati opasnu situaciju i momentalno gasi jet. Mogućnost sudara je minimalizirana. Prezentirali smo modul u Turskoj, u zaljevu velikom kao Bakarski. U relativnom malom zaljevu, deset watersportova, 30 jetova. Kad su vidjeli što nudimo, bili su oduševljeni“, priča nam zaposlenik OtoTraka Marino Petršorić koji zna sve tajne modula.

Teško je naći točku na karti svijeta na kojoj firma iz Kraljevice nije prisutna.  Kompletno Sredozemlje, Egipat, Portugal, Nizozemska, Skandinavija, Maroko, Bugarska, UAE, Južnoafrička Republika, Florida, Kanada. Na Maldivima Kraljevičani imaju 12 klijenata.

„Imamo dvadesetak klijenata u SAD, još guramo i promoviramo sustav. Kod nas da ne pričamo, od Istre do Dubrovnika imamo na desetine klijenata. Ljudi su prepoznali dobar modul“, priča Petršorić dodajući da su pokrili sve modele Yamaha i Sea Doo jetova.

Vrlo je bitna mogućnost da sustav daje kompletan izvještaj o kretanju jetova.

Kad je stavljen u „sleep mode“ preko noći, ako se pomakne 30 metara, pali se alarm. Modul može biti vrlo koristan kod incidenata.

„Jedan klijent je imao dosta zeznutog gospodina koji je uspio potopiti jet. Pomoću našeg sustava koji je ponudio sve zapise, vođen je sudski spor za nadoknadu štete. Korisnik može dobiti ispis koji nudi cijelu aktivnost. Koliko je tura napravio jet, koju je rutu prošao, kolika je bila maksimalna i prosječna brzina. Modul sprečava zaposlenike da kradu vlasnika“, priča mladić koji na posao u Kraljevicu putuje s Krka.

Uz kraljevičku firmu odnosno njenog direktora Ivana Otulića vezana je i jedna zanimljivost. Naravno, svjetska. Ušao je prije deset godina u Guinnessovu knjigu rekorda kad je u 24 sata na jetu prošao 1.019 milja.

P.S. Ako je nekom zanimljivo, svjetska firma u Kraljevici traži programere.