Skinute skele, zasjao dvorac Frankopan

Slijedi veliki projekt uređivanja okoliša dvorca vrijedan više od deset milijuna kuna

KRALJEVICA Skinute su skele s dvorca Frankopan i simbol Kraljevice zasjao je u novom ruhu. U uređenje fasade investirano je gotovo šest milijuna kuna. Kroz EU sredstva osiguralo se 70 posto, a za preostalih 30 posto pobrinula se Primorsko-goranska županija. Radove je izvela firma Fidal. Podsjetimo da su prethodno uređeni posjetiteljski centar i sanitarni čvor u sklopu dvorca. Ukupno će obnova dvorca Frankopan stajati 20 milijuna kuna.
Obnova dvorca je proces koji traje godinama, a izvodi se korak po korak. Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić je istaknuo da je prošli tjedan potpisao ugovor o izvođenju konzervatorsko-restauratorskih radova na kamenoj plastici stupova prvog kata dvorca Frankopan u vrijednosti od gotovo 330 tisuća kuna. Izvor financiranja su sredstva koje je Ministarstvo kulture putem javnog poziva dodijelilo Gradu Kraljevici za obnovu dvorca. Grad Kraljevica prijavio se i na javni poziv Ministarstva kulture za 2020. godinu te zatražio sredstva za nastavak uređenja atrija dvorca Frankopan te konzervatorski elaborat za obnovu Kaštela Zrinski.

 

 

 

 

 

 

Puno veći korak u obnovi dvorca je uređenje okoliša dvorca Frankopan vrijedno više od deset milijuna kuna. Radovi će krenuti uskoro. Grad Kraljevica je bio obavezan pokriti 23 posto investicije. Dakle, oko dva i pol milijuna kuna. Uspjelo se pola sredstava bespovratno dobiti od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Obzirom da je nedavno rok za završetak projekta produžen do veljače 2021. godine, bit će dovoljno vremena za kvalitetno izvođenje radova.
Gradonačelnik Kraljevice je istaknuo odličnu suradnju sa Županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u provođenju projekta.
Obnova dvorca Frankopana u Kraljevici dio je projekta Kulturno – turistička ruta „Putovima Frankopana“. U projektu sudjeluju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Primorsko goranska županija te jedinice lokalne samouprave kao partneri. Partner u obnovi dvorca Frankopan je Grad Kraljevica. Ukupna vrijednost projekta „Putovima Frankopana“ je 64 milijuna kuna od čega bespovratnih sredstava 47 milijuna kuna. Posljednji put dvorac Frankopan ambicioznije se uređivao prije 60 godina.

error: Content is protected !!