Večer baroka za ljubitelje klasične glazbe

Večer baroka za ljubitelje klasične glazbe

FOTO: Miljenko Šegulja

Koncertom u konkatedrali sv. Andrije apostola otvorena je rujanska manifestacija Skladno u Bakru koju organizira KUU Sklad

Bakar – Ljubitelji klasike uživali su u Bakru na klasičnom koncertu “Edukacijski klasični ciklus: Večer baroka” u konkatedrali sv. Andrije apostola u Bakru. I ove godine na koncertu su uz Komorni sastav Sklad nastupili ponajbolji hrvatski umjetnici: poznati i nagrađivani barokni komorni ansambl Camerata Garestin iz Varaždina: Krešimir Lazar – violončelo, Krešimir Has – čembalo , prvakinja Opere HNK Zagreb, Ivana Lazar – sopran i prvak Opere HNK Osijek, Berislav Puškarić – bas. Posjetitelji su uživali u skladbama baroknih skladatelja: Ivana Lukačića, Francesca Geminianija, Johanna Sebastiana Bacha i Georga Friedericha Händela.

Svoju baroknu raskoš Bakar pomno njeguje i s ponosom demonstrira već šestu godinu. Klasični ciklus (Večer Kyrie, Večer Ave Marie, Večer renesanse, Večer Rahmanjinova, Večer francuskih skladatelja) privukao je u Bakar mnoge ljubitelje klasične glazbe iz šire okolice.

“Večer baroka ispunila je sva očekivanja te publici osigurala vrhunski doživljaj – gostujući umjetnici su sva djela izvodili na najvišoj razini i mnogobrojnu publiku oduševili svojim vrhunskim vokalnim sposobnostima te muziciranjem na autentičnim instrumentima. Program obuhvaća djela velikih baroknih skladatelja, a isti će Camerata Garestin izvesti na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima. Osim što su publiku počastili pravim glazbenim poslasticama, svaki član Camerate Garestin publici se obratio s poučnim informacijama o baroku kao glazbenoj epohi, o baroknim instrumentima, ali i s osobnim pristupom u glasovnoj interpretaciji, te tako podvukli edukacijski karakter koncerta”, ističu organizatori.

Komorni sastav Sklad, pod vodstvom maestra Mladena Cvijanovića, pripremio je nekoliko skladbi koji su uveliko doprinijeli atmosferi i doživljaju koncerta, ali i ponovno pokazao da amateri, koji se glazbom ne bave profesionalno, nego iz ljubavi, mogu prirediti kulturni događaj visoke kvalitete dostojan slavne povijesti Bakra. Da bi se takva kvaliteta dostigla, potreban je velik trud i predanost svih članova zbora, a on se Bakranima vraća višestruko.

Imamo čast nastupati s najboljim hrvatskim glazbenim umjetnicima, uz njih učiti i rasti, a najvažnije – to zadovoljstvo možemo podijeliti našom dragom publikom“, rekao je Cvijanović.

Udruga Sklad iz Bakra potpisuje četvrto izdanje manifestacije “Skladno u Bakru”. Program su financirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Bakar.

error: Content is protected !!