Vinodol magnet za češke i slovačke KUD-ove

Nastupali smo ovog ljeta tri-četiri puta u Vinodolskoj općini s kojom imamo izvrsnu suradnju. Stižemo s mažoretkinjama, orkestrima, folklorom. Dva puta dnevno vježbamo, a nađe se i vremena za opuštanje, kaže Zdenek Tušla iz udruge August

BRIBIR U sklopu 19. Vinodolskih ljetnih večeri u Bribiru je nastupio češki Folklorni ansambl Lučka iz Svatoborice, nedaleko Brna. Planiralo se da gosti nastupe na otvorenoj pozornici u Starom gradu, no zbog vjetra se nastup preselio u Dom kulture u Bribiru. Organizatori susreta su TZ Vinodolske općine i Vinodolska općina. Bribir je zaista imao čast ugostiti orkestar koji je proputovao Europu. Kad su stali nabrajati gdje god su bili, gotovo da smo ih zaustavili. Brže bi bilo nabrojiti europske države u kojima nisu gostovali.
Goste je u ime domaćina pozdravila predsjednica KUD-a Bribir Biserka Lončarić, naglasivši da se radi o vrhunskom ansamblu koji okuplja mlade ljude.
Kako su Česi uopće došli u Bribir otkrili su načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić te Zdenek Tušla koji zajedno s Irenom Mičulkovom godinama dovodi kulturno-umjetnička društva iz Češke i Slovačke u Hrvatsku, posebice na crikveničko-vinodolsko područje.
“Već 15 godina dolazimo u Hrvatsku s umjetničkim grupama. Treću godinu smo na crikveničkom području.


Svaki tjedan stižemo s jednom grupom, od početka lipnja do kraja kolovoza. Ove smo godine u Hrvatsku doveli 400-500 ljudi. Stižu grupu po 30, 50, nekad i 70 ljudi. Noćimo u Crikvenici, a nastupali smo ovog ljeta tri-četiri puta u Vinodolskoj općini s kojom imamo izvrsnu suradnju. Stižemo s mažoretkinjama, orkestrima, folklorom. Dva puta dnevno vježbamo, a nađe se i vremena za opuštanje. U tjednu imamo dva-tri nastupa, kaže Zdenek iz udruženja August koja vodi češke i slovačke KUD-ove u Španjolsku, Austriju, Italiju i Francusku…
Načelnik Karlić kaže da se pregovara da naši KUD-ovi posjete Češku i Slovačku.

error: Content is protected !!