Projekt Aglomeracija ulazi u zadnju trećinu, radovi će se intenzivirati

Projekt nije posvećen samo zaštiti okoliša već donosi i razvojne mogućnosti za kraj jer štitimo izvore pitke vode i čuvamo okoliš, poručio je član uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol Uremović na predstavljanju tijeka projekta

NOVI VINODOLSKI Projekt “Sustav odvodnje otpadnih voda: Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce” vrijedan 460 milijuna kuna ušao je u zadnju trećinu, rekao je član uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o. Igor Uremović na predstavljanju tijeka projekta koji se bez zadrške može nazvati generacijskim. Uremović i voditelj projekta Miljenko Čupić na konferenciji za medije u novljanskoj gradskoj vijećnici objasnili su što je već napravljeno, a što će se napraviti do jeseni sljedeće godine, kada bi projekt trebao okončati. Nakon konferencije obišlo se gradilište u Ulici Dalmatinske divizije u Povilama.

Uremović i Čupić na gradilištu u Povilama

Napredujemo solidnim tempom, a radovi će se intenzivirati. Većinu fizičkog posla planiramo završiti do iduće turističke sezone, najavljuje Uremović. Projekt nije posvećen samo zaštiti okoliša već donosi i razvojne mogućnosti za kraj jer štitimo izvore pitke vode i čuvamo okoliš. Benefiti su dalekosežni, poručio je član uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol Uremović dodajući da će realizacijom projekta septičke jame i svi problemi koje nosi postati prošlost.
Uremović je istaknuo da je zaštita mora od izuzetne važnosti jer kraj živi od turizma. U doba globalne povezanosti svaka crvena točka se vidi na cijeloj kugli zemaljskoj, a to je antipropaganda turizma.
Uremović je naglasio da se u posljednje vrijeme pojačala informiranost građanstva o projektu. Radovi utječu na svakodnevicu ljudi i bitno je da znaju što se radi u njihovom susjedstvu, barem orijentaciono da znaju kada radovi počinju i koliko će trajati.

Više informacija o projektu i radovima www.aglomeracija-novi-crikvenica-selce.eu

Voditelj projekta Miljenko Čupić ponudio je brojke. Financijska realizacija projekta dosegla je 62 posto, fizička realizacija odvodnja 67 posto, a vodoopskrbe 60 posto. Gotovo je nabavljena sva oprema vrijedna oko 15 milijuna kuna. Vozila za održavanje sustava i dodatna oprema za održavanje su već u funkciji, a GIS realizacija dosegla je 85 posto.
Čupić se zahvalio građanima na strpljenju i razumijevanju dodavši da je to njihov ulog za kvalitetniju i ekološki prihvatljiviju budućnost.

Provedbom projekta poboljšat će se postojeći sustav odvodnje i vodoopskrbe na području aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce, smanjiti gubici na vodoopskrbnom sustavu te povećati broj stanovnika priključenih na sustav vodoopskrbe i odvodnje.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta su gotovo 370 milijuna kuna. EU putem bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda pokriva više od 70 posto prihvatljivih troškova odnosno 261 milijun kuna. Ostatak se dobrim dijelom financira nacionalnim sredstvima (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske vode po 10,6 posto) dok je Novom Vinodolskom i Crikvenici ostalo za pokriti nešto manje od 8 posto.