FOTO Kraljevica na investicijskom valu: otvorena luka Carovo

Gradonačelnik Čandrlić je istaknuo da Kraljevica s proračunom od dvadesetak milijuna kuna sama teško može pokrenuti velike investicije, no kvalitetna suradnja s Primorsko – goranskom županijom, ministarstvima i EU fondovima pokrenula je u Kraljevici projekte vrijedne čak 250 milijuna kuna

Kraljevica – Svečano je otvorena luka Carovo u Kraljevici u koju je uloženo osam milijuna kuna. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osiguralo je 6,3 milijuna kuna, Primorsko-goranska županija više od milijun kuna, a 725 tisuća kuna Županijska lučka uprava Bakar – Kraljevica – Kostrena.

Novoizgrađena luka obuhvaća pet armirano betonskih gatova dužine gotovo 300 metara sa 110 vezova s vanjske strane i mogućnošću priveza manjih plovila s unutarnje strane gatova. Investicijom se dobilo pedesetak novih vezova, a znatno je povećana razina sigurnosti plovila na vezu. Izvođač radova je BSK commerce.

Ravnateljica ŽLU Bakar Kraljevica Kostrena Dijana Mihaljević je istaknula da je uređenje luke put u daljnje uređenje predivne uvale te podsjetila da je u Kraljevici realiziran čitav niz infrastrukturnih projekata na obali, od obale ispred Fortice, dovođenja struje do nautičkih vezova, uređenja nautičkih vezova u podnožju dvorca Frankopan. Posebno zahvaljujemo ministru Butkoviću na razumijevanju potreba županijskih lučkih uprava, zaključila je ravnateljica Mihaljević.

Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić nije krio zadovoljstvo projektom, no već razmišlja o sutrašnjem danu i posjeti Ministarstvu turizma gdje će se razgovarati o novom projektu Kraljevice, uređenju Oštra. Planira se investirati pet milijuna kuna u novo Oštro. Gradonačelnik Čandrlić je istaknuo da Kraljevica ima proračun od dvadesetak milijuna kuna i da sama teško može pokrenuti velike investicije, no kvalitetna suradnja s Primorsko goranskom županijom, ministarstvima i EU fondovima donijela je Kraljevici projekte vrijedne čak 250 milijuna kuna. Odčepili smo kanale grada i voda je počela teći, slikovito je zaključio Čandrlić.

Dožupanica Marina Medarić je poručila da je investicija u Carovo naizgled teško isplativa investicija, ali je nemjerljivo vrijedna za ljude. U dvije godine u projekte županijskih lučkih uprava uloženo je 200 milijuna kuna, što je opravdalo postojanje uprava i donijelo renesansu ulaganja, rekla je Medarić zahvaljujući na suradnji gradovima i općinama te potpori Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ministar Oleg Butković je primijetio da je prijašnjih godina Kraljevica vapila za projektima, to je bio grad koji nije iskoristio svoje potencijale i zato je Butkoviću drago da se značajan i povijesni grad budi.

Kad je riječ o investicijama Ministarstva, Butković je podsjetio da je po imenovanju na funkciju za investicije u lučku infrastrukturu imao na raspolaganju 25 milijuna, da je sljedeće godine tražio i dobio 40 milijuna , a da danas ima na raspolaganju 80 milijuna kuna. Uspjeli smo po prvi put dobiti i EU sredstva. Oko 300 milijuna kuna smo potpisali i ugovorili, od 700 milijuna, koliko imamo na raspolaganju. Do kraja godine ćemo potpisati sve, najavio je ministar Butković dodajući da je ponosan zbog pokretanja velikog investicijskog ciklusa. Lukobran i riva nisu samo zaštita, nisu samo komunalni vezovi, to je nova slika naših mjesta, zaključio je Butković.

Svečanosti su nazočili i Butkovićev pomoćnik Anđelko Petrinić, (grado) načelnici iz susjedstva, Tomislav Klarić, Damir Rukavina, Velimir Piškulić, Marijan Karlić, Dražen Vranić, županijska pročelnica Nada Milošević, ravnatelji svih osam županijskih uprava…

error: Content is protected !!