Mali Senj je iznjedrio velikane književnosti

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila je Senj kako bi se upoznala s radovima na budućoj Kući senjskih književnika, u čijoj prvoj fazi obnove sudjeluje Ministarstvo kulture

Senj – Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, u pratnji državnog tajnika Ivice Poljičaka, posjetila je Senj kako bi se upoznala s radovima na opožarenoj zgradi, budućoj Kući senjskih književnika, u čijoj prvoj fazi obnove sudjeluje Ministarstvo kulture.

Ministricu su dočekali gradonačelnik Sanjin Rukavina, državni tajnik Darko Nekić, zamjenik župana Vice Nekić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Tomljanović, v.d. pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Mislav Bilović, ravnateljica Osnovne škole S. S. Kranjčevića Rosanda Bilović, ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić – Rogić, ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović, ravnateljica GD Crvenog križa Senj Zvonka Gradišer i predsjednica MO Bunica – Biličevica Mira Galić.

Kuća senjskih književnika će na jednom mjestu, na moderan, multimedijalan i interaktivni način prezentirati pet senjskih književnika, S. S. Kranjčevića, M. C. Nehajeva, M. Ogrizovića, V. Novaka i J. Rorauera. Zgrada ima status zaštićenog kulturnog dobra, kao dio palače Vukasović u kojoj se nalazi Gradski muzej Senj.

Ministarstvo kulture osiguralo je za prvu fazu obnove milijun kuna, a Grad Senj rebalansom proračuna dodatnih milijun i pol kuna kojima bi se u potpunosti izvršila sanacija konstrukcije zgrade. Radi se o površini od 640 četvornih metara koja je podijeljena u četiri etaže. Gradonačelnik je zahvalio ministrici na osiguranim sredstvima, ali i na još devet projekata u Senju koje je Ministarstvo nedavno podržalo s milijun kuna.

„Obnavljamo spomenike kulture, jer znamo da je Senj, osim turističkog, značajno kulturno – povijesno središte. Ulažemo kako bismo centar grada uredili onako kako mu i dolikuje“, istaknuo je gradonačelnik.

„Projekt kuće književnika je ideja koja je primjerena zbog jedinstvenosti Senja kao malog grada koji je iznjedrio toliko velikana, književnika“, rekla je Obuljen Koržinek. Pri tom je navela primjer kuće Ivane Brlić Mažuranić u Ogulinu i njezine važnosti u privlačenju mladih čitanju. Izrazila je nadu kako će i ova senjska kuća biti dodatni sadržaj koji će privući i mlade ljude u Senj.

„Ovo neka bude početak i drugih projekata koje ćemo raditi. Cilj ministarstva je strategija poticanja na čitanje. Moramo uložiti sve napore da ponovno pokrenemo interes za čitanjem i ministarstvo je ove godine udvostručilo sredstva za taj projekt“, kazala je ministrica

error: Content is protected !!