EU vrijednim poljoprivrednicima u Krasno „šalje“ traktor od 50 tisuća eura

OPG Anić će traktor dobiti kroz Program ruralnog razvoja. Treba nam novi traktor jer ono što imamo je prastaro. Stari traktori imaju više godina nego ja, kaže Nikolina Anić.  

Krasno – Među mladim poljoprivrednicima koji su kroz operaciju 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske nedavno dobili značajna sredstva je i OPG Anić iz Krasna. Svoje ugovore mladi poljoprivrednici potpisali su nedavno na Plitvicama.

Mladi poljoprivrednik čija je prijava dobila zeleno svjetlo dobiva 50 tisuća eura za kupnju zemljišta i alata, podizanje nasada, izgradnju prostora za prodaju svojih proizvoda… Dosad je kroz tri raspisana natječaja 835 poljoprivrednika mlađih od 40 godina dobilo 309 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH čiji budžet većim dijelom puni Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj dok je ostatak sufinanciran kroz proračun Republike Hrvatske.

Anići ne kriju zadovoljstvo. Europska sredstva stižu u njihovo Krasno.

„Prijavu smo napravili za kupnju strojeva. Treba nam novi traktor jer ono što imamo je prastaro. Stari traktori imaju više godina nego ja. Jedan je proizveden 1971., a drugi 1974. godine. Treći je iz 80 i neke i neki, ali zimi teško pali, a bitno je imati siguran traktor za zimu da možemo manipulirati balama. Brži ste s novim traktorom, puno je zemlje pod nama.

Cijela investicija je bespovratna tako da smo kompletno pokrili kupnju traktora i prikolice za dovoz stajskog gnoja. I za prikolicu smo se uklopili u propise EU koja inzistira na ispravnom i kvalitetnom zbrinjavanju stajskog gnoja. Zaista kroz mjere ima velikih mogućnosti za ljude koji žele nešto pokrenuti“, kaže Nikolina Anić koja OPG Anić vodi sa suprugom Pericom i obitelji.

Traktor s prikolicom vrijedan je 50 tisuća eura. Dobro će doći na imanju Anićevih u Krasnu. OPG Anić primarno proizvodi sir i mlijeko.

Obrađuju 20 hektara, što vlastite zemlje, što u najmu. Prije četiri godine OPG Anić proglašen je trećim najboljim OPG-om u Hrvatskoj. U protekle tri godine nitko od kolega poljoprivrednika iz Ličko-senjske županije nije im se niti približio rezultatom na natjecanju koje provodi Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s HRT-om.

Anići nisu poznati samo u svom Krasnu. Njihove proizvode rado kupuju kupci u Senju, Novom Vinodolskom, Crikvenici i Rijeci.   „Obiteljski posao. Raditi želiš i hoćeš, živjeti od svog rada možeš, obogatiti se nećeš. Kad podvučemo crtu, sretna smo obitelj, nismo na teret državi, suprug Perica i ja smo samozaposleni“, kaže Nikolina Anić.