Prije šest godina nula iznajmljivača, a danas kuće na Škrljevu pune 91 dan

U šest godina “pojavilo” se 112 iznajmljivača na području Grada Bakra, najviše u Bakru (30) i na Hreljinu (26). Stiglo se do 26.500 noćenja, što je povećanje od 18 posto u odnosu na lani

BAKAR Turizam je prije nekoliko godina bio utopija za Bakar, no dogodilo se čudo. Turisti su otkrili Bakar. I ne radi se o dojmu, brojke sve govore. Prije šest godina Grad Bakar je u rubrici iznajmljivača imao upisanu nulu, a danas Bakar ima 112 registriranih iznajmljivača. Nevjerojatno zvuči podatak da se iznajmljivač na Škrljevu može pohvaliti s 91 popunjenim danom, a iznajmljivač na Praputnjaku sa 79 dana. Po broju iznajmljivača prednjače Bakar (30) i Hreljin (26), slijede Krasica (16), Praputnjak i Zlobin (po 10) Škrljevo (9) te Kukuljanovo (7). U 80 apartmana na raspolaganju je 300 kreveta, a u 32 32 kuće za odmor više od 200 kreveta. Prije nekoliko godina prosječna dužina boravka na području Bakra iznosila je dan-dva, a ove godine prosječni boravak iznosi sedam dana.
Osjetan je napredak i u broj dolazaka i noćenja. U prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je oko 3.800 dolazaka i 26.500 noćenja. U odnosu na lani, ove godine bilježi se plus od 20 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima. U srpnju je na bakarskom području upisano gotovo osam tisuća noćenja, a u kolovozu više od devet tisuća. Dakle, Bakar je zanimljiv i u špici sezone. Nijemci u ukupnom broju noćenja sudjeluju s više od 40 posto, a donedavno su bili na 20-30 posto. Slijede gosti iz BIH, Italiea, Austrije i Poljske.

 

 

 

 

 

Zašto turisti biraju Bakar za odmor, pitamo direktoricu TZ Grada Bakra Sonju Jelušić Marić.
“Turisti prije svega traže mir i to je adut Bakra. Nema gužvi ni buke tijekom sezone. Spavaju na području Grada Bakra, gdje sve više raste kvaliteta smještaja te odlaze na izlete u Istru, Gorski kotar, Plitvice. Iz Bakra, koji je praktično na čvoru autoceste, sve je blizu”.
TZ Grada Bakra planira organizirati radionicu za iznajmljivače kako bi im dali podršku u radu te možda privukli i ostale da uđu u turističku priču.
Bakar su otkrile i veće grupe turista. Godinama smo pokušavali, razgovarali s agencijama, no nije bilo rezultata, a onda smo stupili u kontakt s crikveničkom agencijom Via Mea i za pet minuta smo “kliknuli”, priča direktorica bakarske turističke zajednice.
Na krilima suradnje TZ Grada Bakra i agencije Via Mea iz Crikvenice ove godine u Bakar su stigle prve organizirane grupe gostiju. U 16 termina Bakar je posjetilo gotovo dvije tisuće gostiju iz Njemačke i Austrije. Gosti smješteni širom Kvarnera stizali su u Bakar brodovima, a dočekali bi ih domaćini i udruge s područja Grada Bakra: Gradska straža Bakar, Bakarska gospoda i kapetani te Težakinje i težaki z Praputnjaka u svojim odorama. Turisti su uživali u degustaciji Stare bakarske vodice, oduševili se nezaobilaznim bakarskim baškotom, zapjevala bi klapa Reful Kukuljanovo. Grupe su razgledavale stari grad i ostale oduševljene viđenim. Osmišljena je i manifestacija „Tuna fest“ u kojoj se stavio naglasak na povijesni Bakar kao središte tunolova na Jadranu. Kroz devet termina Bakar je posjetilo više od tisuću gostiju.

error: Content is protected !!