Pregled kože na melanom 30. put u Senju: pametno se izlažite suncu

Pregledano je 35 Senjana, a poruka s akcije je da koža pamti opekline, čak iz djetinjstva

SENJ Na 30. pregledima kože na melanom pregledano je 35 stanovnika Senja, a troje je upućeno na hitnu obradu.
– Među 15 pregledanih pacijenata, troje sam uputila na hitnu operaciju sumnjivih kožnih lezija za koje sumnjamo da su tumori, rekla je Darinka Periša, dr. med. specijalistica dermatovenerologije koja je obavljala preglede kože na melanom u senjskom Domu zdravlja, organizirane od strane Senjske lige protiv raka.

Odaziv stanovnika Senja je jako dobar već godinama.
– Prevenirali smo puno tumora kože s ovim redovitim pregledima, a usput radimo i edukaciju kako se ponašati na suncu i tko je rizična skupina. Educiramo koliko god možemo. Velik broj pacijenata je upućen i u kliniku za kirurgiju, kliniku za dermatologiju i privatne ustanove. Usmjerimo pacijente na sve kanale da rješe svoj problem na najbolji način i na vrijeme, rekla je dr. Periša.

Zamjetan je i povećan broj mladih koji dolaze na preglede kože, ali i sportaša.
– Imamo sve dobne skupine, djecu, klubove koji treniraju na otvorenom… Sportaši mogu puno učiniti na prevenciji, a kod starijih osoba samo gledamo zapravo posljedice dosadašnjeg ponašanja. Pacijente koji su zbog svog zanimanja cijeli dan izloženi suncu, upoznajemo da postoji odjeća sa zaštitnim faktorom 50 i više, susretljiva je dr. Periša.

O izlaganju suncu rekla je “da, ali pametno”. Veliki broj tumora kože dolazi kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu u vrijeme kada to nije dopušteno, a koža pamti i opekline iz djetinjstva.
– Zaštita od sunca svakako, i zaštitna odjeća, zaštitna pokrivala za glavu, kreme. Većina tumora kože je vezano za sunce. Neki su isključivo vezani za sunce, bazocelularni karcinom koji nastaje isključivo zbog kumulativnog efekta zračenja tijekom života. Za melanom je jako važno izlaganje suncu. Veliki rizik predstavljaju opekline od sunca u djetinjstvu, a tu su i obiteljska anamneza, i hormoni, i još neki faktori koji nisu u potpunosti istraženi. I planocelularni karcinom je vezan za sunčanje i za traumu. Fotooštećena koža je sklona svim vrstama tumora kože, i melanomskom i nemelanomskom. Pametno se izlagati suncu! U našem podneblju treba koristiti blagodati mora i sunca, ali u pametno vrijeme i sa zaštitom. Malu djecu do dvije godine uopće ne bi trebalo direktno izlagati suncu. Postoje kreme, postoje pokrivala, postoje suncobrani s faktorom, odjeća s faktorom, zaista ima načina da se zaštitimo i da uživamo u prirodi, poručuje dr. Periša.

– Mislim da je ovo jedna dobra akcija jer medicina i liječnik prilaze ljudima da bi se eventualno u početnoj fazi otkrili problemi. Akcija svaki put okupi od 30 do 50 Senjana, rekao je predsjednik Senjske lige protiv raka dr. Miroslav Prpić i pohvalio aktivistice lige koje odrađuju veliki dio posla u akcijama.

error: Content is protected !!