Domaćin kao ključ uspjeha

Domaćin je ključ uspjeha i zadovoljstva gostiju – iznajmljivanje apartmana, kuća i vila

Iznajmljivanje smještaja, bilo da iznajmljujete vilu, kuću, jedan ili više apartmana, nije samo predaja ključeva gostima kada stignu u destinaciju, već mnogo više. Možemo kazati da je samim dolaskom gostiju i smještanjem u objekt odrađeno tek pola “posla”.

Pitate se koja je to druga polovica posla jednog iznajmljivača?
Odgovor na ovo, ali i druga pitanja o iznajmljivanju smještaja pročitajte u nastavku gdje donosimo savjete iz prve ruke, savjete turističke agencije koja uspješno posluje već punih 20 godina, a od nedavno je otvorila svoja vrata i u našoj Crikvenici.

Dobrodošlicom ostavite dobar prvi dojam
Prvi dojam je ključan jer priča priču o vama, vašem gostoprimstvu i odnosu koji ćete imati. Kada se odlučite osobno dočekati goste, ponudite im ključne informacije, ali s mjerom – bez nepotrebnog zadržavanja i duljenja.

Brza prijava gostiju, u svega nekoliko jednostavnih koraka
Kako bi se čitav proces informiranja i prijave gosta skratio, predlažemo da iskoristite prednost besplatne aplikacije Online.Adriagate https://online.adriagate.com/account/login koja u čitavom procesu omogućava brzu i jednostavnu foto prijavu gosta u e-Visitor, bez pojedinačnog upisivanja u računalo svih podataka za sve goste.

Poklon dobrodošlice ili poklon pri odlasku
Pri dolasku ili ispraćaju gosta, kako bi upotpunili i zaokružili dojam, brojni iznajmljivači odlučuju se na poklončić, sitnicu koju daju gostima. Kako bi bili umjereni, dovoljno je odabrati ili poklon dobrodošlice ili poklon pri odlasku gosta, a ponudite ih u skladu sa svojim mogućnostima i željama. To može biti svježe voće, hladni napitak, vlastiti autohtoni proizvod ili slično. Ono što je bitno jest da sitnica utječe na dojam koji ostavljate na gosta.

Gastronomija kao promocija destinacije i izvrstan primjer s kojim “kupujete” gosta
Iznajmljivači s Kvarnera i iz Istre u savršenoj su poziciji iskoristiti vlastitu destinaciju i gostu ponude autohtoni proizvod – gastronomiju! Domaća istarska tjestenina ili maslinovo ulje u maloj bočici, boca kvalitetnog autohtonog vina ili rakije odlične su ideje za poklon dobrodošlice vašim gostima. Ako sami ne proizvodite, promovirajte vlastitu destinaciju i surađujte s npr. OPG-ovima iz destinacije. Na ovaj način promovira se destinacija i dionici turizma, ali obogaćuje ponuda gostu.

Razmjena iskustava – promocija destinacije, ali i vas kao domaćina
Svaki gost je drugačiji i svakom se treba prilagoditi, no ono što im je zajedničko jest da svi žele imati domaćina u kojeg imaju povjerenja i kojem se mogu obratiti u slučaju potrebe. S obzirom na to da ćete biti jedini koje “poznaju” u destinaciji prvo će se obratiti vama. Biti na raspolaganju i odgovoriti i na ponekad čudna pitanja gostima koji su možda i po prvi puta u našoj domovini, uvelike znači, te će vam to zasigurno vratiti toplom preporukom.
Također, tehnologija je danas, uz pametne telefone i brojne stranice o turizmu, omogućila gostima da podijele svoje iskustva kako o destinaciji, tako i o vama kao domaćinima. S lijepim iskustvima, koja rado dijele, ti gosti postaju najvrjednija reklama. Najvrjednije je upravo to što se danas u moru reklama najviše cijene upravo osobno iskustvo, stvarni ljudi i stvarni doživljaj.

Kako podići zadovoljstvo? Adriagate-ov savjet iz prakse:

 • Mali znaci pažnje doprinose vašem gostoprimstvu i utječu na zadovoljstvo gosta. Pritom
  mislimo na sitnice i osnovne kućanske potrepštine koje im trebaju za vrijeme boravka u
  vašem smještaju: kava, osnovni začini, ulje, wc papir i slično.
 • Prilagodba objekta pojedinim tipovima gostiju:
  – Gosti s djecom – plastične igračke, guralice, društvene igre za starije
  – Gosti s kućim ljubimcem – posude za vodu
  – Gosti digitalni nomadi – radni stol
  – Gosti koji stižu s biciklom – prostor za pohranu bicikle i osnovni alat
 • Info mapa u papirnatom ili digitalnom izdanju (upute o objektu, vodič kroz destinaciju)
 • Sanitizing Kit – higijenski paketić

Za ostale savjete iz prve ruke za uspješno poslovanje u iznajmljivanju smještaja posjetite Adriagate poslovnicu na adresi Braće dr. Sobol 16 ili ih slobodno kontaktirajte na 095/573 5667 ili 051/ 785 305