Za obnovu bribirske i novljanske crkve 180 tisuća kuna

Sredstva su dobivena putem natječaja Ministarstva kulture i medija

NOVI VINODOLSKI / BRIBIR Ministarstvo kulture i medija usmjerit će 180 tisuća kuna u crkve u Bribiru i Novom Vinodolskom. Sredstva su dobivena temeljem Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu. Namijenjena su za financiranje javnih potreba u kulturi, a to uključuje djelatnosti u kulturi, aktivnosti, manifestacije i projekte u kulturi od interesa za Republiku Hrvatsku. Program javnih potreba uključivao je i projekte zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara.

Poduzetnički centar Vinodol, u suradnji sa stručnim službama Vinodolske općine te župnim upraviteljem župe sv. Filipa i Jakova u Novom Vinodolskom vlč. Mariom Frlanom, prijavio je dva projekta. Jedan je izrada projektne dokumentacije u svrhu obnove crkve sv. Filipa i Jakova u Novom Vinodolskom, a drugi zamjena krovnog pokrova crkve sv. Petra i Pavla u Bribiru. Oba projekta dobila su zeleno svjetlo na natječaju te su uvrštena u “Program financiranja zaštite kulturnih dobara za 2021. godinu”. Za bribirsku crkvu dobilo se 100 tisuća kuna, a za novljansku 80 tisuća kuna.

Obzirom da je Ministarstvo kulture i medija zbog šteta uzrokovanih potresima na Banovini i u Zagrebu nacionalna sredstva uložilo u provođenje hitnih mjera zaštite stradalih kulturnih dobara, natječaj za financiranje programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2022. godinu prolongiran je sa kolovoza na prosinac 2021. godine.