Pet opasnosti na Jadranskoj magistrali: brzina, alkohol, mobitel, motociklisti i divljač

Rezultati današnje akcije pojačanog nadzora brzine bit će poznati sutra, no zanimljivo je čuti što ugrožava sigurnost na četrdesetak kilometara dugoj dionici koju nadzire PP Crikvenica

CRIKVENICA Policija danas od 0 do 24 sata pojačano nadzire brzinu kretanja vozila u sklopu akcije međunarodne mreže prometne policije ROADPOL. Pojačani nadzor provodi se na području cijele Hrvatske i EU. U akciju se uključio maksimalno raspoloživi broj djelatnika prometne policije.

Akcija se provodi i na području Policijske postaje Crikvenica koja pokriva jednu od najzahtjevnijih dionica na području Primorsko-goranske županije, Jadransku magistralu od Šmrike do Sibinja. Rezultati akcije bit će poznati sutra, no zanimljivo je čuti što ugrožava sigurnost na četrdesetak kilometara dugoj dionici koju nadzire PP Crikvenica. Pet je vrsta opasnosti na Jadranskoj magistrali. Dvije su stare, brzina i alkohol. Jedna sezonska, pogotovo izražena u proljeće – motociklisti. Jedna relativno nova – mobitel u vožnji. I jedna koja je eskalirala protekle godine – divljač na cesti.

Korištenje mobitela za vrijeme vožnje već je neko vrijeme prijetnja za sigurnost prometa. Kako se primijetilo da je mobitel postao prijetnja gotovo jednaka brzini i alkoholu, u posljednje vrijeme se intenzivnije analiziralo iza koliko nesreća se krije neoprezno i nepropisno korištenje mobitela. I statistike pokazuju da mobiteli zaista ugrožavaju sigurnost prometa. Nepropisno korištenje mobitela u vožnji je veliko zlo, smanjuje koncentraciju, dogodi se da padne iz ruke pa ga vozači traže ispod nogu. Neki pišu poruke, čitaju Facebook, može se doznati od ljudi koji svakodnevno nadziru promet.

Motociklisti su najopasniji na proljeće, za sebe i druge. Zimi ih nema, vozači automobila su se odviknuli od njih. Većina motociklista krene u uživanje laganim ritmom, no ima i onih koji cestu doživljavaju kao pistu. Na zavojima od Novog Vinodolskog prema Senju pri velikim brzinama stružu asfalt koljenima. Jadranska magistrala je aktraktivna i opasna. Mogu se razviti velike brzine. Poseban oprez potreban je vikendom, kad motociklisti krenu prema Senju, Svetom Jurju, Karlobagu i dalje prema jugu.

Najnovija opasnost na Jadranskoj magistrali je divljač. Puna ih je magistrala, divljač na cesti je jako opasna. Pogotovo noću. Samo je čudo da nitko još nije ozbiljnije stradao, možemo čuti informaciju iz prve ruke. Lani je u odnosu na preklani broj na području PU primorsko-goranske broj naleta na divljač povećan za 50 posto. Srećom, na području PP Crikvenica niti lani, kad se promet intenzivirao, niti ove godine nije bilo najtežih posljedica.

Građani upozoravaju: Klanfari, Klenovica, Povile i Ulica kralja Tomislava

Za današnju akciju policija je primala sugestije građana. Na kojim dionicama postaviti radare, gdje se osjećaju ugroženima zbog prevelikih brzina. Stiglo je dosta prijedloga građana koji su četirti poteza označili opasnima. Tri na Jadranskoj magistrali: Klanfari, Klenovica i Povile te Ulica kralja Tomislava u Crikvenici. Građani su se tužili na brzine u nekim manjim ulicama, no tamo nije moguć nadzor radarom. A činjenica je da se ponekad prođe brže no što je dopušteno i pametno.