A1 Hrvatska uvjerava Jakovare: Bojazan da bazna stanica prijeti zdravlju nije utemeljena

U pogledu dopuštene razine elektromagnetskih polja A1 Hrvatska slijedi propise Republike Hrvatske koji osiguravaju najvišu razinu zaštite ljudskog zdravlja dopuštajući vrijednosti elektromagnetskih polja koje su čak do 6,25 puta strože od onih koje preporučuju i prihvaćaju neke od zemalja EU te su strože od preporuke Vijeća Europske unije

JADRANOVO Nakon što su se stanovnici Jadranovo usprotivili postavljanju telekomunikacijske opreme i tražili na terenu da se radovi zaustave, potražili smo pojašnjenje operatera A1 Hrvatska.

“Radovi u Jadranovu provode se u svrhu proširenja kapaciteta mreže, odnosno unaprjeđenja dostupnosti i kvalitete mreže. Za spomenute radove tvrtka A1 Hrvatska posjeduje svu potrebnu dokumentaciju i dozvole koje nalaže zakonska regulativa u Hrvatskoj. S obzirom da u članku pod naslovom “Jakovari blokirali radove operatera: Bojimo se za zdravlje” objavljenog dana 25. ožujka 2020. godine spominje kako je “Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo rješenje kojim se investitoru nalaže uklanjanje telekomunikacijske infrastrukture, ali da uklanjanje nikad nije realizirano”, napominjemo da je za istu baznu stanicu 2003. godine ishođena građevinska dozvola, slijedom čega je rješenje o uklanjaju postalo bespredmetno.

Radovi na komunikacijskoj infrastrukturi nužni su kako bismo unaprijedili kvalitetu mobilne komunikacije, razgovora i pristupa internetu, što utječe na kvalitetu života stanovnika, kao i pružanje turističkih usluga. Važnost pouzdanih telekomunikacijskih usluga u potpunosti razumijemo tek u izvanrednim situacijama poput ove kojoj upravo svjedočimo zbog epidemije koronavirusa, kada većina građana radi od kuće, nastava se održava na daljinu, kao što na daljinu održavamo i naše socijalne kontakte, komuniciramo s liječnicima i drugim važnim ustanovama. Kvalitetna komunikacijska infrastruktura važna je i za državu, jer na našoj Vladi je odgovornost javne sigurnosti i zdravlja građana, a tu odgovornost ne mogu ostvariti bez kvalitetne mrežne infrastrukture. Dobra pokrivenost mobilnim signalom izuzetno je važna i za dostupnost hitnim službama poput policije, vatrogasaca, hitne pomoći, HGSS-a i spašavanja na moru.

Iako razumijemo zabrinutost mještana Jadranova radi utjecaja za koje vjeruju da bi bazna stanica mogla imati na ljudsko zdravlje, uvjeravamo građane da takva bojazan nije utemeljena. Želimo naglasiti da pri svakom postavljanju bazne stanice, kao i kod naknadnih radova na infrastrukturi kakve trenutno provodimo u Jadranovu, poštujemo strogu zakonsku proceduru i rigorozne kontrole koje osiguravaju zaštitu zdravlja. Ujedno podsjećamo da u pogledu dopuštene razine elektromagnetskih polja A1 Hrvatska slijedi propise Republike Hrvatske koji osiguravaju najvišu razinu zaštite ljudskog zdravlja dopuštajući vrijednosti elektromagnetskih polja koje su čak do 6,25 puta strože od onih koje preporučuju i prihvaćaju neke od zemalja Europske unije te su strože od preporuke Vijeća Europske unije”, stoji u odgovoru Korporativnih komunikacija A1 Hrvatska.

error: Content is protected !!