Akcija pojas: 17 posto vozača i putnika nije bilo vezano

Tijekom rujna policija je provodila ciljanu preventivno-represivnu akciju usmjerenu na korištenje sigurnosnog pojasa

Policijski službenici prometne policije su tijekom rujna, uz brojne ostale aktivnosti u prometu, provodili i ciljanu preventivno-represivnu akciju usmjerenu na korištenje sigurnosnog pojasa. Tako je u akciji na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske pregledano 2.311 osoba i evidentirano pri tome 399 prekršaja vozača i putnika koji u vožnji nisu koristili obvezni sigurnosni pojas, piše portal o kulturi i sigurnosti prometa Žmigavac (https://zmigavac.hr/.) navodeći policijske podatke.

Kako bi se ostvario veći stupanj sigurnosti u prometu, policija će i u idućim mjesecima provoditi ovakve preventivno-represivne aktivnosti. Sve vozače i putnike policija poziva na odgovorno ponašanje te obvezno korištenje sigurnosnog pojasa u vožnji vozilima koja u sjedalima imaju tvornički ugrađen sigurnosni pojas, prvenstveno s ciljem njihove sigurnosti jer pojas spašava život, ali i zbog poštivanja zakonskih propisa.

Prema evidencijama MUP-a, u prvih šest mjeseci ove godine, od 55 osoba koje su poginule u osobnim automobilima, njih 31 ili 56 posto nije koristilo sigurnosni pojas. Inače, odredbama čl. 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od 1.000 kuna za vozača, kao i putnika koji tijekom vožnje ne koriste sigurnosni pojas.