Akcija prikupljanja novaca za liječenje se nastavlja – Malena Mila treba vašu pomoć

Apel Marina, oca malene Mile Rončević, koja ima 2 nepune godine i već se godinu dana bori s leukemijom, ponovno je ujedinio Hrvatsku.

Rijeka – Nakon šokantnih vijesti iz Američke klinike Children’s Hospital of Philadelphia da potreban iznos za liječenje male Mile Rončević iznosi gotovo 18 milijuna kuna u akciju prikupljanja sredstava uključila se cijela Hrvatska. Točna Milina dijagnoza je akutna mijeloična megakariocitna leukemija AML M7. O, kako kaže, njezinoj zadnjoj prilici – skupocjenom liječenju u Children’s Hospital of Philadelphia razgovarali smo s Milinim ocem Marinom Rončevićem.

Mila je u Dječjoj bolnici Kantrida na odjelu za hematoonkologiju. Po svemu sudeći već danas će početi primati lijek Klofarabine.

–  Mora hitno primati terapiju i počet će je primati ovdje. Klofarabine, koji se u ovakvom slučaju daje, u ovoj bolesti se daje prvi put u Hrvatskoj. Komisija ga je odobrila, nitko nije radio nikakve probleme. Ona će ga primiti ovdje, ne znamo hoće li preživjeti i u kakvom će stanju biti kroz mjesec dana. Ako kroz mjesec dana dobijemo konačnu cifru i dovoljno novca da odemo barem na eksperimentalni dio liječenja, odnosno ako potvrde u planu liječenja da će se ona liječiti eksperimentalno, mi bismo voljeli otići tamo. Terapija traje pet dana, al će njoj biti toliko loše narednih mjesec dana da za to vrijeme nećemo moći na put sljedećih mjesec dana nigdje. Ne možemo tako bolesno dijete, u tako teškoj aplaziji, voditi negdje jer će umrijeti na putu, kazao je Marin za HRT.

Kako prenosi HRT, oko 11 sati u petak, kada su razgovarali s Marinom, na računu su imali gotovo 3,5 milijuna kuna. Ako ne uspiju skupiti novac za odlazak u SAD, nastavit će, kaže, liječenje u Hrvatskoj ili negdje drugdje. Kako bi ga skupili, odlučili su prodati obiteljsku kuću. Marinovi roditelji prodaju vikendicu.  Milin otac u razgovoru za HRT naglašava da se, bez obzira na ishod liječenja ovdje te bez obzira na prikupljena sredstva, njegova kuća i dalje prodaje, kao i vikendica njegovih roditelja.

– Apsolutno svi novci koje imamo idu u Zakladu Nore Šitum. Pa i da mi liječenje bude potpuno besplatno, da mi mala umre, ja dajem sve do zadnje lipe u Zakladu Nore Šitum i zahvaljujem se svim dobrim ljudima, poručuje.

Naglašava i kako ne treba kritizirati institucije:

– Ljudi sad pljuju po institucijama, HZZO-u, a iskreno – nitko nije rekao da neće pomoći, svi su se uključili, naš status u toj bolnici na Kantridi je odličan.

Za profesoricu Jelena Roganović, pročelnicu Odjela hematologije i onkologije u Dječjoj bolnici Kantrida, ima samo riječi hvale.

– Svoj život je poklonila tim malim pacijentima. Vjerujte, mi smo svima zahvalni, nemam jednu ružnu riječ ni o kome u ovom cijelom procesu. Nemojmo sve to svesti na nekakvu pljuvačinu, na priču da se netko obogaćuje jer će svaka lipa biti transparentna, i svaka lipa koju imam, makar mi dijete sutra umrlo, opet uplaćujem apsolutno sve u humanitarne svrhe i odričem se svega kao i moji roditelji, poručuje na kraju razgovora koji je dao za HRT.

Ovim putem molimo sve koji mogu izdvojiti koju kunu za pomoć našoj Mili da uplate koliko mogu i žele na HR3641330063110002644 na ime Marin Rončević, (adresa: Hreljin 33B, 51226 Hreljin), opis plaćanja obavezno – “darovanje za zdravstvene potrebe – liječenje Mile Rončević”. Model plaćanja je 99. Naziv banke: Banka Kovanica d.d. Varaždin. Svaka kuna je dobrodošla i svaka minuta je važna. Za plaćanja iz inozemstva, BIC/SWIFT je SKOVHR22.