Arsenal u Kraljevici: skrivao dvije strojnice, pet pištolja, bombe i drogu

Kod 24-godišnjaka je nađeno i 1.440 grama marihuane, uglavnom pakirane u staklenkama

KRALJEVICA U stanu i vozilu 24-godišnjaka na području Kraljevice policija je našla mali arsenal, a nije nedostajalo niti droge. U pretrazi doma, prostorija i vozila koje 24-godišnjak koristi na području Kraljevice pronađene su dvije strojnice, pet pištolja, prigušivač, više od 300 metaka i dvije ručne bombe. U stanu je otkriveno 1.400 grama droge marihuana, pakirane u staklenim posudama te još 40 grama u vozilu.

Zbog sumnje u počinjenje nekoliko kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta, kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, u suradnji sa Službom kriminaliteta droga i II policijskom postajom Rijeka

Po završetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni 24-godišnjak je kazneno prijavljen za dva kaznena djela: nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te za dva kaznena djela: neovlaštena proizvodnja i promet drogama, izvješćuje PU primorsko-goranska.

Modernija akcija kontra oružja

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se diljem svijeta obilježava 10. prosinca, pod motom “Imam pravo na život”, hrvatska policija najavljuje provedbu modernizirane kampanje “Manje oružja, manje tragedija”, sufinancirane sredstvima EU kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta pod nazivom “Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma”. Moderniziranom kampanjom želi se potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima. Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Od rujna 2007. do studenog 2020. u Hrvatskoj su građani dragovoljno predali gotovo pet i pol tona eksploziva, gotovo šest milijuna metaka, više od pet tisuća automatskog i više od devet tisuća komada dozvoljenog oružja te 330 tisuća komada rasprskavajućeg oružja. Kampanja kreće sa svojim multimodularnim preventivnim alatima diljem Hrvatske, a sutra će već na terenu zaživjeti u Sisačko-moslavačkoj županiji. I tako svakog petka proaktivnim programom kampanje u 365 dana diljem Hrvatske policija želi djelovati na svijest građana kako bi shvatili da MANJE ORUŽJA zaista znači i MANJE TRAGEDIJA.