Autobus s blagom podmorja ostaje u Crikvenici cijelo ljeto

Izložba školjki, puževa, rakova, spužvi i koralja otvorena je povodom Svjetskog dana mora i oceana

CRIKVENICA Rivijera Crikvenica je na originalan način obilježila Svjetski dan mora i oceana (8. lipnja), otvaranjem pokretne izložbe “Blago jadranskog podmorja” kod Gradskog plivališta. Radi se o izložbi najatraktivnijih ljuštura jadranskih školjaka i puževa, oklopa rakova, skeleta spužava i koralja koju je osmislila tvrtka Podmorko, uz Grad Crikvenicu i TZG Crikvenice kao partnere projekta. Glavni cilj izložbe je edukacija javnosti o potrebi zaštite Jadrana.
Otvorenje izložbe održalo se uz pokroviteljstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a izložbu je otvorio gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina.
– Raduje me što je Crikvenica domaćin ovakve jedinstvene izložbe, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je većina izloženih organizama pronađena u našem akvatoriju. Poznato je da se školjkaši nalaze u čistom moru tako da je to samo još jedna potvrda da Crikvenica uistinu ima čisto more bogato organizmima te smo stoga izrazito zanimljivi i roniocima.

 

 

 

 

 

Autorica izložbe Doris Dajić je zadovoljna što će se izložba predstaviti građanima i gostima sve do 30. rujna 2021. godine. – Sve ovo smo stvarali blizu dvije godine, većinom vlastitim sredstvima i u vrlo teškim uvjetima, ali smo ipak uspjeli. Posebno mi je drago što nam je grad partner Crikvenica, u kojoj sam stvarala većinu ove po mnogo čemu posebne izložbe.

Direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić istakla je turističku vrijednost ovakvog jedinstvenog sadržaja.
– Rivijera Crikvenica je poznata po svojoj izvrsnoj klimi, čistom zraku i moru, raznolikim prirodnim ljepotama i posebno plažama te prirodnim ljekovitim činiteljima, zbog kojih ova rivijera ima više od 130 godina tradicije turizma. No, ljepote podmorja, koje samo rijetki imaju prilike upoznati, posebna su atrakcija naše rivijere. Ovi eksponati pokazuju visok stupanj čistoće mora i očuvanosti morskog svijeta te je danas više nego ikad potrebno dati pozitivan doprinos u očuvanju okoliša. Upravo je užitak vidjeti kakvo se blago krije u crikveničkom podmorju, što dokazuje dobru očuvanost staništa školjaka s više od 40 pronađenih vrsta. Ovom izložbom od 225 eksponata se želi pokazati visok stupanj odgovornosti u zaštiti okoliša, osobito u zaštiti bioraznolikosti mora. No, osim turističkog, važno je istaknuti i edukativni aspekt ovoga projekta.

Dodatna atrakcija na otvorenju izložbe je prikaz živih morskih organizama i njihovo vraćanje u morske dubine. U tome su sudjelovali ronioci iz Ronilačkog centra Mihurić iz Selca, u čije se ime obratio Hinko Car.
– Čistoća crikveničkog podmorja je u punom boljem stanju nego li prije 25 godina. Sve institucije na lokalnoj i regionalnoj razini uključene su u ekološke akcije čišćenja podmorja te možemo biti zadovoljni učinjenim. I ove godine je planirana velika akcija, koja je s termina u svibnju (zbog epidemioloških razloga) prebačena u termin u listopadu. A izložba poput ove samo je još jedan dokaz da uspijevamo u nastojanjima za očuvanjem podmorja, rekao je Car podsjećaji da se u prvim akcijama vadilo tone otpada iz mora, a da se danas otpad uklonjen iz mora mjeri u nekoliko stotina kilograma.

Izložba smještena u autobusu na Gradskom plivalištu Crikvenica otvorena je svakodnevno, od 10 do 13 sati te 17 do 20 sati.

error: Content is protected !!