Avion koji je bombardirao Senj leži u moru 200 metara od rive

Student arheologije iz Senja Pio Domines Peter predavanjem je vratio Senjane u bombardiranja za Drugog svjetskog rata

Senj – U prigodi 75. obljetnice pada savezničkog zrakoplova Bristol Beaufightera u Senju 1944. – 2019. u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva održana su zanimljiva predavanja te postavljena izložba o tragičnoj epizodi iz senjske povijesti Drugog svjetskog rata.

Ostaci aviona i opreme

Posjetitelji su poslušali intrigantnu priču kako su se nad senjskom lukom ispreplele životne sudbine Južnoafrikanca i Kanađanina, pilota koji su poginuli pri padu savezničkog zrakoplova nedaleko Mađarske rive 10. listopada 1944. godine. Predavanje “Priča o Bristol Beaufighteru NT997” održao je Pio Domines Peter iz Senja, student treće godine arheologije Sveučilišta u Zadru koji se aktivno bavi proučavanjem novije senjske prošlosti, vojne prošlosti, istraživanjem bunkera… Peter je na početku izlaganja podsjetio na kronologiju Senja u Drugom svjetskom ratu naglasivši kako je nedvojbena činjenica da među važnijim lukama, gospodarskim i prometnim središtima duž hrvatske obale nema mnogo mjesta na koje je razorni ratni vihor ostavio toliko traga koliko na Senj.

“Početak rata Senj je dočekao kao važno administrativno, kulturno, političko i gospodarsko središte širom regija, Hrvatskog primorja i šireg zaleđa. Izniman prometni potencijal sa zaštićenom lukom na raskrsnici važnih gospodarskih i prometnih putova te najkraća veza sa zaleđem bili su odlučujući čimbenici koji su Senju pridali iznimnu stratešku važnost i učinili ga izrazito poželjnim za sve sukobljene strane. Stoga su od samog početka rata kroz senjske ulice promarširale postrojbe različitih vojski”, rekao je uvodno Peter. Od veljače 1944. godine do kraja rata senjska luka bila je meta različitih savezničkih bombardiranja, posebno intenziviranih u periodu od srpnja 1944. do veljače 1945. godine.

Lokacije pada aviona

“Bila su to taktička bombardiranja luke poluteškim bombarderima, ali i pojedini brodovi koji su se zatekli u luci bili su ugroženi aktivnostima savezničkih lovaca bombardera koji su provodili svoje misije prema unaprijed planiranim i određenim ciljevima”, rekao je između ostaloga Pio Domines Peter dodajući kako je ipak većina štete učinjena za njemačkih bombardiranja. Posljednje dvije ratne godine luka i lučki objekti postaju glavni ciljevi savezničkih bombardiranja. Dana 10. listopada 1944. Iz talijanske luke Biferno poletjelo je deset zrakoplova Bristol Beaufightera, savezničkih lovaca bombardera 19. eskadrile Južnoafričkog ratnog zrakoplovstva. Cilj im je bio pronaći i uništiti njemački brod Arpione za koji su postojale indicije da bi se mogao nalaziti u luci Senja ili luci Novog Vinodolskog. Protuzračna obrana oborila je jedan od zrakoplova Bristol Beaufighter serijskog broja NT997 koji se srušio nekoliko stotina metara ispred luke. Olupina srušenog zrakoplova nalazi se dvjestotinjak metara od Gata sv. Ambroza ili Mađarske rive.

Danas je avion zagrljen ribarskim mrežama, školjkama i koraljima. Ta razmjerno laka dubina pogodna sportskim i rekreativnim roniocima pogodovala je odnošenju zanimljivih dijelova među kojima je i dvadesetmilimetarski top Hispano koji se danas čuva u Zbirci oružja i vojne opreme Gradskog muzeja u Senju. Pri padu zrakoplova poginula su dvojica pilota, poručnika. Zanimljivo je kako je Peter tijekom istraživanja stupio u kontakt s rodbinom i obitelji poginulih pilota koji su nakon toliko godina preciznije saznali okolnosti pogibije svojih predaka. Posmrtni ostaci pilota nikada nisu pronađeni, oni nemaju svoj grob.

“Njihova pogibija trajno je komemorirana na spomeniku Malta Memorial na kojem se među imenima mnogih savezničkih pilota koji su stradali duž Mediterana nalazi i ova njihova. Međutim, može se reći da je među razlomljenim ostacima zrakoplova na dnu senjskog kanala je istinski njihovo posljednje počivalište, a ujedno i trajni podsjetnik na žrtvu dvojice mladih ljudi koji poput mnogih svojih zračnih kolega dali svoje živote za ideale slobode i mira. Stoga bi, smatram, bio hvalevrijedan čin kada bi se nedaleko pada na Gatu sv. Ambroza, Mađarskoj rivi, na svjetioniku ili lukobranu postavila spomen ploča koja bi komemorirala taj događaj”, zaključuje Peter.

O savezničkim zrakoplovima srušenima na područje sjevernog i srednjeg Velebita u razdoblju 1944. – 1945. govorio je Radovan Živanović, zaljubljenik u avione. U zadnjih 19 godina, sa svojim prijateljima koji ga prate na projektima, istražio je i pronašao 115 – 120 lokacija srušenih aviona u Hrvatskoj, skupili svakakve komadiće, dokumente, priče i želja im je jednoga dana otvoriti muzej.

“Tajna broda Jakljan” naslov je predavanja Danijela Frke koje je otkrilo misterij i tragediju broda Jakljan kojeg je orkanska senjska bura u travnju 1944. godine odnijela u morske dubine nedaleko Male luke na Krku.

error: Content is protected !!