Bakar finalist izbora za najbolji mali grad u kategoriji obrazovanja i demografije

Za titulu konkuriraju lanjski pobjednik Cres, Buje, Krk i Novigrad

BAKAR Među finaliste izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos za najbolji mali grad u kategoriji obrazovanja i demografske politike plasirao se Bakar. Za titulu konkuriraju lanjski pobjednik Cres, Buje, Krk i Novigrad. Pobjednik će biti poznat krajem listopada.

Vrtić Škrljevo

Za Grad Bakar se navodi da je u obrazovanje i mlade uložio 30 milijuna kuna, što uključuje izgradnju dva vrtića i dvije sportske dvorane. Sva djeca imaju mjesto u vrtiću, učenicima je besplatan produženi boravak i školski pribor. Grad Bakar po treći put potvrđuje svoj status jednog od najboljih gradova za demografiju, piše portal Gradonačelnik.hr te navodi podatke da je Bakar u top 5 po izdvajanjima iz proračuna za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u kategoriji malih gradova (28 posto proračuna), u top 10 po iznosu porodiljine naknade po novorođenom u istoj kategoriji gradova (4.312 kuna po novorođenom), u top 15 po broju odgojitelja u vrtićima (5,7 djece po odgojitelju), u top 15 po broju visoko obrazovanih stanovnika u kategoriji malih gradova (gotovo svaka osma osoba je visoko obrazovana).

Dalje se navodi da za produženi boravaka Bakar izdvaja više od pola milijuna kuna. Za radni materijal za 541 osnovnoškolca je izdvojeno gotovo 200 tisuća kuna. Pomaže se i obiteljima s više školaraca. Roditeljima koji istovremeno školuju troje ili više djece u osnovnim i srednjim školama isplaćuje se jednokratna novčana naknada u iznosu od 1.500 kuna. Grad sufinancira logopeda za svu djecu predškolskog i školskog uzrasta. Stipendiranjem učenika i studenata, već godinama se potiče izvrsnost, učenici primaju 500 kuna mjesečno, dok studenti mjesečno dobivaju 750 kuna. Samo u 2020/21. za stipendije je osigurano 260 tisuća kuna. Za putne troškove učenika i studenata osigurano je 160 tisuća kuna.

Roditeljima se isplaćuju potpore za novorođene i to 3 tisuće kuna za prvo, 4 tisuće kuna za drugo, 8 tisuća kuna za treće dijete, a za svako sljedeće 10 tisuća kuna. Bakar se može pohvaliti i brojem vrtića. DV Bakar čiji je osnivač djeluje na tri lokacije, u Hreljinu, Bakru i Škrljevu, a uz gradski su i dva privatna vrtića te obrt s dadiljama. Na području Grada nema liste čekanja i neupisane djece. Za drugo dijete plaća se pola cijene, za treće kao i djecu u socijalnom programu vrtić je besplatan. Za sufinanciranje smještaja u privatnim vrtićima i dadilje, Grad Bakar godišnje izdvaja 1,7 milijuna kuna, dok je za rad Dječjeg vrtića Bakar u proračunu osigurano 5,2 milijuna kuna.

Posljednjih godina značajna sredstva uložena su u infrastrukturu, rekonstrukcijom i prenamjenom dijela zdravstvene stanice proširen je vrtić Škrljevo i kapacitet povećan za još jednu jasličku skupinu. S prvim danom rujna, djeca su uselila u nove prostorije. U projekt proširenja uloženo je 2,4 milijuna kuna, kod čega 1,7 milijuna kuna iz europskog poljoprivrednog fonda.
Iako nije osnivač, Grad značajne investicije ulaže u održavanje škola. Kapitalnim projektom vrijednim 18,5 milijuna kuna, kojeg je u cijelosti financirao, u OŠ Hreljin 2018. uredile su se tri nove učionice i suvremeno opremljena sportska dvorana.

error: Content is protected !!