Bakrani plaćaju milijune da bi uklanjali tuđi otpad: neće više ići tako

Planira se postavljanje kamera, kad nema svijesti očito su kazne jedino rješenje, zaključak je rasprave na gradskom vijeću Bakra

BAKAR Pitanje vijećnika Brune Ivoša (SDP) na sjednici gradskog vijeća Bakra otvorilo je raspravu o odlaganju otpada po prirodi na području Bakra. Ivoš je primijetio da se otpad odlaže uz put ili nadomak puta koji vodi prema komunalnom dvorištu iznad Hreljina. Svega se nađe na putu: građevinskog materijala, odjeće, frižidera… Počelo je odbacivanje otpada i sigurno je da će se nastaviti, rekao je Ivoš apelirajući da se takvi putevi ograde ili zatvore. Naime, otpad je nabacan i na Burlici. U raspravi je spomenuto odlaganje otpada na cestu za Učivac na Škrljevu, rečeno je da i je puno šumskih puteva zakrcano otpadom.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić je objasnio da je problem poznat, ne samo na tim lokacijama, već i na cesti od Lunge prem Oštrovici. Grad Bakar uklanja deponije o svom trošku, ali stat ćemo tome na kraj. Nećemo trošiti gradske milijune da bi čistili otpad koji na naše području bacaju stanovnici s drugih područja. Jednom prilikom potrošili smo 600 tisuća kuna na uklanjanje otpada, a 99 posto otpada nije bilo od građana Bakra. Našli smo dokumentaciju i račune koji ukazuju odakle stiže otpad. Od Crikvenice do Novog Vinodolskog. Kako tko ide za Zagreb, tako iskipa otpad, objasnio je gradonačelnik Bakra. U raspravi se moglo čuti da otpad na područje Bakra dovlače stanovnici Fužine, Križišća, Šmrika. Razbijaju lokote, uhvaćeni su i na djelu. Naravno, nema potpune amnestije niti za domaće stanovništvo.

Ivošu nije jasno kako mogu stanovnici drugih mjesta neprimijećeno iskrcavati otpad. Ljudi iz prvih kuća moraju vidjeti čiji su to kamioni. Vijećniku je odgovorio pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju Grada Bakra Davor Skočilić. Dobili smo od građana prijavu da mikser iskrcava beton, dobili smo i registraciju. Poslali smo upozorenje firmi da mora očistiti teren ili ćemo pokrenuti postupak, a dobili smo odgovor da su oni samo okretali kamione na toj lokaciji. Osobe koje su prijavile kamione zvali smo da svjedoče, ali nisu željele. Apeliram: prijavite sve koji bacaju otpad. Gradonačelnik Klarić se nadovezao: platili bi 60 tisuća kuna kazne, ali građani neće svjedočiti, lakše je optužiti grad i staviti na Facebook fotografiju.

Pročelnik Skočilić poziva stanovnike Grada Bakra da koriste besplatan odvoz dva kubika glomaznog otpada. Zapravo, ta dva kubika već su obračunata u računima. Vijećnik Dubravko Beretin (HDZ) je primijetio tri odlagališta na relaciji od Lunge prema Oštrovici. Tko će sve to očistiti, pita se Beretin i apelira da se postavi još više rampi. Nezavisni vijećnik Jura Malnar pratio je kamion iz Novog Vinodolskog koji je iskrcao otpad na Kukuljanovu, osam do deset kubika. Da sam prijavio, pet dana bi mi svi vikali bravo, a sedmi dan bi mi rekli “pa nisi trebao čovjeka”, kaže Malnar te upozorava na područje između Bakra i Grobnika. Da se skupi cijelo Kukuljanovo, ne bi moglo toliko otpada izbacati.

Bakranima je prekipjelo. Grad priprema postavljanje kamera. Kad netko bude platio pet-šest, deset tisuća kuna kazni, dobro će razmisliti gdje će bacati otpad, rekao je gradonačelnik Klarić dodajući da je očito jedini efikasan model kažnjavanje.