Bakru deset milijuna kuna za širenje Industrijske zone Kukuljanovo

Europska sredstva iskoristit će se za uvođenje infrastrukture na dodatnih 30 tisuća kvadrata. Procjenjuje se da će ulaganja od 25 milijuna kuna, koliko stoji kompletan projekt “Gospodarsko središte Hrvatskog primorja”, donijeti novih 300 radnih mjesta

Bakar – Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je Gradu Bakru deset milijuna kuna za proširenje Industrijske zone Bakar. Sredstva će na Kukuljanovo stići iz Europskog fonda za regionalni razvoj odnosno iz programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.” putem natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“. Grad Bakar je na natječaj Ministarstva prijavio projekt “Gospodarsko središte Hrvatskog primorja”.

Na javni poziv namijenjen jedinicama lokalne samouprave i jedinicama područne (regionalne) samouprave pristiglo je 66 prijava iz 19 županija. Zeleno svjetlo dobilo je 46 projekata koji će dobiti gotovo 270 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekata koji su prošli na natječaju Ministarstva iznosi 425 milijuna kuna.

Cilj bakarskog projekta je razvoj i poboljšanje infrastrukture Industrijske zone Kukuljanovo. Projekt obuhvaća izgradnju i opremanje dviju prometnica u Industrijskoj zoni Kukuljanovo i to prometnicu oznake B 7.6 –E.1 (prva dionica) dužine 1.100 metara i prometnicu B 5.4 – B 9.1 dužine 350 metara. Ukupna vrijednost projekta iznosi 25 milijuna kuna, a EU sredstva pokrit će 40 posto .

Izgradnjom i opremanjem infrastrukture na 30 tisuća kvadrata ostvarit će se preduvjeti za izgradnju novih poduzetničkih kapaciteta. Izgradnjom kompletne komunalne, energetske, elektro komunikacijske i prometne infrastrukture, povećat će se kapaciteti Industrijske zone Procjenjuje se da će ulaganja otvoriti prostor za 300 novih radnih mjesta u periodu od dvije godine nakon provedbe projekta.

Svečanosti u Zagrebu nazočio je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić koji je izrazio zadovoljstvo novim ulaganjima i objasnio da se radi o prostoru između pogona “Orade” i “Vargona”, na južnom dijelu najveće poslovne zone u Hrvatskoj.