Recept za turistički uspjeh: Bazen u starom gradu

Obitelj Vlašimsky odlučila se ući u svijet iznajmljivača. I pogodila. Posebno s bazenom koji je magnet za nove generacije gostiju

BAKAR Prije šest godina Grad Bakar se u rubrici iznajmljivači mogao “pohvaliti” nulom. U samo šet godina dogodilo se malo turističko čudo. Stiglo se do 112 iznajmljivača. Trećina iznajmljivača nalazi se u samom Bakru. Među njima je i obitelj Vlašimsky koja goste čeka u starom gradu, u Ulici Raskrižje.
Kako je sve počelo, kako se obitelj Vlašimsky uopće odlučila na turizam u Bakru koji je praktično donedavno bio sinonim za tešku industriju, pitali smo Jadranku Vlašimsky.
“Vidjela sam da u Bakru imamo dva-tri apartmana, da ipak dolaze neki gosti. Rekli smo: zašto ne, idemo probati. I pokazalo se da smo pogodili. Iz godine u godinu sve nam bolje ide. Najprije je Bakar bio samo stanica na putu turista za jug, no u zadnje vrijeme gosti nam ostaju po tjedan dana. Gosti nam stižu već u svibnju i dugo ostaju. Evo, prije dan-dva su nam otišli Nijemci koji su ostali devet dana, priča Jadranka dodajući da su ove godine imali puno gostiju iz Njemačke.
Kad je obitelj Vlašimsky vidjela da turistička priča ima budućnost u Bakru, odlučili su napraviti korak više. Izgradili su bazen.

“Pokazalo se fantastičnim što smo se odlučili za bazen. Duže smo popunjeni, a gosti su oduševljeni. Uredili smo vrt i terasu, što se također pokazalo pogotkom jer gosti najviše vremena provode baš u vrtu, na terasi, na bazenu, uz roštilj. Očito su bazeni nešto što privlači novu generaciju gostiju. Neki uopće ne idu na more. Pojedini gosti ne pomaknu se s bazena apartmana Luna. Samo traže mir i tišinu, a ovdje im to zaista možemo ponuditi”, kaže Jadranka Vlašimsky.
Bakarska iznajmljivačica pokazuje nam komentare gostiju. Gosti pišu da je Bakar “prekrasno malo selo”, da se “cijelo selo može istražiti pješice”, da je Bakar “malen, tih i siguran”. Za Bakar kažu i sljedeće: “Ako se želite usporiti i opustiti, savršeno”. Amerikanci su uz pohvale napisali da je Bakar “uredno malo ribarsko mjesto” u koje će se vratiti. Turisti cijene što im je sve na dohvat ruke, od trgovine sa svježim kruhom do Rijeke, Krka, Plitvica i Zagreba.

“Oduševljeni su ribarnicom. Sviđa im se što su blizu Tower i Kukuljanovo sa svojim centrima. Adut Bakra su sigurno puno jeftiniji restorani, u Bakru ugostitelji neće opaliti po džepu gosta, što se događa u turističkim mjestima”, kaže Vlašimsky.
Što bi turisti poželjeli u Bakru? Iako bez problema odu na plaže u susjedstvu Bakra, Vlašimsky kaže da ipak fali plaža u Bakru i da bi bilo lijepo jednog dana urediti kutak za kupače.

Apartman Luna na adresi Raskrižje