Bazna stanica u Jadranovu: Besmislene i opasne optužbe za smrt i bolesti

Povodom posljednjih događanja vezanih uz baznu stanicu na Šiljevici grupa građana uputila je otvoreno pismo

JADRANOVO Povodom posljednjih događanja vezanih uz baznu stanicu i antenske sustave mobilne telefonije u Jadranovu odnosno Šiljevici grupa građana uputila je otvoreno pismo.

“Utvrđeno je da bazna stanica ima sve potrebne dozvole mjerodavnih tijela Republike Hrvatske, a mjerenja nadležne agencije utvrdila su da su vrijednosti elektromagnetskog zračenja bazne stanice znatno niže od dozvoljenih Pravilnikom.

Isto tako, potvrđeno je da se nadogradnja bazne stanice odnosi na unaprjeđenje dostupnosti i kvalitete postojećih mobilnih i internetskih veza koje su važne za školski sustav, posao, turizam, komunikacijske sustave nautičara, kao i svakodnevicu svih građana, a ne odnosi se na 5G mrežu. Stoga, širenje lažne panike među stanovništvom vrlo je opasna i osuđujuća društvena pojava, a posebno ozbiljnu težinu nose optužbe za smrti i bolesti bez ikakvih dokaza struke ili suprotne dokazima struke. Pitamo se zašto je samo navedena bazna stanica konstantnim predmetom napada iako se u okruženju, na razdaljinama koje se mjere samo u stotinama metara, nalaze četiri bazne stanice koje se ni po čemu ne razlikuju.

Predlažemo onima koji šire laži i neosnovanu paniku i onima koji su u strahu, da prouče studiju Zavoda za radiokomunikacije i visokofrekvencijsku elektroniku Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom “Mjerenja i procjena utjecaja elektromagnetskog polja CRONET GSM900 sustava na zdravlje ljudi” ili studiju za socijalnu medicinu Instituta u Beču “Zdravlje i mobilna telefonija”. Iz navedenih mjerodavnih istraživanja, kao i replicirajućih studija novijeg datuma, može se zaključiti prema onome što je do danas dokazano da antenski sustavi mobilne telefonije ne spadaju u opasne izvore zračenja te da tek na frekvencijama milijun i više puta većim od antenskih sustava mobilne telefonije počinje ionizirajuće štetno djelovanje na ljude i životinje. Antene nisu štetnije od mobitela, a što su bliže korisnicima, zračenje je manje. Svakodnevno nas okružuju razni oblici digitalne tehnologije sve do umjetne inteligencije bez kojih se ne može zamisliti svakodnevni život, a sve to ne zrači manje od antena kojih je bezbroj u našim bližim okruženjima u zemlji i inozemstvu. Za usporedbu, visokonaponska električna mreža koja nas okružuje (npr. trafostanica) zrači mnogo puta više od antenskih sustava mobilne telefonije.

Vjerujemo u znanost koja djeluje u interesu čovječanstva i veselimo se njezinom napretku, posebno na polju elektronike koja obilježava današnjicu. Naš strah od nepoznatog nestat će kada počnemo vjerovati isključivo mjerodavnim stručnim nadležnim institucijama, zakonodavnim i upravnim tijelima naše zemlje koja i te kako vode brigu o svojim građanima”, stoji u pismu grupe građana Jadranova.

error: Content is protected !!