Tribina Društva 1898: betonizacija troši prostor i odvraća zahtjevnije turiste

Javnu tribina “Krajolik kao čimbenik prostornog identiteta” organiziralo je Društvo za unapređenje i poljepšavanje Crikvenice i okolice 1898

CRIKVENICA U Gradskoj vijećnici Crikvenice održana je javna tribina “Krajolik kao čimbenik prostornog identiteta” u sklopu ciklusa tribina koje organizira Društvo za unapređenje i poljepšavanje Crikvenice i okolice 1898. Predavala je dr.sc. Biserka Dumbović Bilušić, renomirana znanstvenica iz područja arhitekture i urbanizma prepoznata i u europskim okvirima, te dugogodišnja voditeljica Konzervatorskog odjela u Rijeci.

U predavanju je naglašen identitetski, društveni i gospodarski značaj krajolika, prirodnih i onih koje je oblikovao čovjek. Prezentirane su vrste krajolika i stanje zaštite krajolika u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na krajolike Crikveničko-vinodolske rivijere. Ukazano je na potrebu zaštite i održivog korištenja krajolika u crikveničkom području, s obzirom da smo danas svjedoci brojnih zapuštenih i devastiranih krajolika zbog nove, neprimjerene gradnje. Neselektivno trošenje prostora, širenje građevnih i turističkih područja kojima se nastavlja betonizacija obale dovodi do gubitka tisućljećima stvaranih krajolika, a ujedno se gubi i lokalni, ali i nacionalni identitet, a tako potrošeni prostor s vremenom prestaje biti zanimljiv i zahtjevnijim turistima.

Istaknuta je važnost odgovornog donošenja kvalitetnih prostornih planova i potreba za kvalitetnijom zakonskom regulativom prostornog planiranja. Nakon rasprave u kojoj je sudjelovalo oko četrdesetak sudionika doneseni su zaključci koji će biti upućeni Gradu Crikvenici.

Snimka predavanja