Bilović: Da se ponovno rodim, opet bih birala glazbu

Dobitnica Nagrade Grada Senja za životno djelo za 2020. godinu je Štefica Bilović

SENJ Drago mi je da je ovom nagradom za životno djelo prepoznat moj doprinos u baštinjenju glazbene kulture i glazbeno-amaterskog stvaralaštva u Senju. Kad su doznali za nagradu, zvali su me i poznati i oni manje poznati i uputili čestitke i na tome im od srca zahvaljujem, rekla je dobitnica Nagrade Grada Senja za životno djelo za 2020. godinu Štefica Bilović.

Nagrada je to za njen svekoliki doprinos baštinjenju glazbene kulture i glazbeno-amaterskog stvaralaštva u Senju. Glazbenica Bilović, majka Mislava i Tene, baka, supruga pokojnog Josipa, dugogodišnjeg predsjednika Prekršajnog suda u Senju, kao poziv odabrala je glazbu.
– Meni je glazba život. Dolazim iz glazbene obitelji koja je cijela usmjerena glazbi. Moja sestra Branka i ja više smo bile usmjerene na tu pedagošku komponentu i obrazovale smo brojne generacije učenika, a sada to radi i naša sestra Ivona. U moj rad sa klapom Senjkinje uključen je i moj brat Fran koji je radio aranžmane za niz pjesama koje su Senjkinje izvodile, a sestra Ivona uskače kada uz pjesme treba pratnja klavira, rekla je umirovljenica Štefica Bilović.

Samozatajna glazbenica, čiji je životni poziv bio i ostao glazba, odrasla je u senjskoj glazbenoj obitelji Šojat. Otac Petar Šojat bio je dugogodišnji ugledni profesor u Srednjoj školi u Senju, brat Fran je skladatelj i akademski glazbenik, sestra Branka je profesorica klavira, a sestra Ivona je akademska glazbenica – pijanistica i profesorica klavira u senjskoj Osnovnoj glazbenoj školi.
Osnovnu glazbenu školu Štefica Bilović pohađala je u Senju, a Srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova završila je u Rijeci. Studij klavira završila je na Akademiji za glasbo Univerzev Ljubljani. Od 1963. godine radi u Osnovnoj glazbenoj školi u Senju gdje je provela svoj 45-godišnji radni vijek, tijekom kojega je radila na glazbenom odgoju i poučavanju brojnih generacija senjskih učenika kroz individualnu nastavu klavira i violine, te kroz skupnu nastavu solfeggia. Mnogi učenici iz brojnih generacija koje je odgojila bili su iznimno uspješni te nagrađivani na državnim i županijskim natjecanjima glazbenih škola učenika i studenata glazbe. Predanim radom motivirala je brojne svoje učenike da glazbu odaberu kao životni poziv. Mnogi su postali glazbeni stručnjaci koji se profesionalno bave glazbom, a brojni se bave glazbom i amaterski.

Vodila je Štefica Bilović brojne pjevačke skupine raznih uzrasta. Među njima i prvu žensku dječju klapu Senia. Nihova kvaliteta bila je zapažena te su bile uspješne sudionice mnogih glazbenih natjecanja i kulturnih događanja. Više puta nastupile su na radiju i televiziji. S velikim entuzijazmom vodila je i senjsku mušku klapu Mirina koja je 1989. godine izdala i nosač zvuka pod nazivom “Dođi u Senj”. Tijekom devedesetih glazbenica Bilović nekoliko je godina za redom bila i članica stručnog ocjenjivačkog suda na Smotri klapa u Senju. I danas je na čelu ženske klape Senjkinje koju vodi od 2007. godine. Senjkinje su sudjelovale na svim važnijim gradskim i županijskim manifestacijama. Zapaženi su bili njihovi nastupi u finalnim večerima Festivala klapa u Omišu te festivalu sjevernojadranskih klapa u Senju. Predstavljale su Senj diljem Hrvatske, a također i u inozemstvu. Prošle godine izdale su nosač zvuka “Dajem ti srce” čime su zaokružile svoj dosadašnji djelatni opus pod ravnanjem Štefice Bilović. CD će biti predstavljen kada koronavirus to dopusti. Govoreći o planovima, umirovljenica Bilović kaže kako je u godinama kada dugoročno ne planira, a prvi slijedeći zadatak bit će joj pripremiti Senjkinje za promociju CD-a. Bilović, koja je za svoj rad dobila niz priznanja i diploma, klavir i dalje puno znači u životu. Najčešće svira sebi za dušu. Uživa u tome, to je opušta. Sviranjem se malo i razgiba, pogotovo u ovim vremenima pandemije kada je najviše sama, ali ne zato jer je ostavljena, nego je njezina familija tako čuva od aktualne pandemije virusa.
– Da se ponovno rodim opet bi glazba bila moj prvi i jedini izbor, poručuje Štefica Bilović, zaljubljenica u glazbu i u svoj poziv.

error: Content is protected !!