Brdsko biciklističlki klub Senj poziva ugostitelje i iznajmljivače da zakorače u cikloturizam

Uz organizaciju utrka i privlačenje mladih, senjski biciklisti u suradnji sa senjskom TZ i NP Sjeverni Velebit promoviraju cikloturizam koji na području Senja ima velike potencijale s 200 kilometara staza sa spektakularnim pogledima

Senj – Nakon uspješno organiziranog i odrađenog 17. Uspona na Zavižan, tradicionalne rekreativne biciklističke utrke, koja slovi za najtežu biciklističku utrku u Hrvatskoj , članovi Brdsko – biciklističkog kluba Senj okreću se novim aktivnostima i izazovima.

“Ovu utrku mnogi su proglasili najtežom u RH, ali istovremeno je ona i veliki izazov natjecateljima od kojih je neki voze već niz godina i rado joj se ponovno vraćaju. Naravno, imamo i onih sudionika koji su nam se ove godine prvi put pridružili. U trenucima premorenosti biciklistu ponekad dođe da baci bicikl i odustane, ali kad se stigne na vrh s kojeg puca veličanstven pogled na prekrasnu prirodu, sve se zaboravi i odmah se planira ponovni dolazak”, kaže predsjednik BBK Senj Dario Štokić dodajući kako, osim na organizaciji Uspona na Zavižan, članovi kluba aktivno rade na promicanju biciklizma, posebno među mladima.

Kaže Štokić kako za svih ima mjesta u njihovom klubu, nema dobne granice, no mlađi od 18 godina za učlanjenje i sudjelovanje u radu moraju imati suglasnost roditelja. U planu im je učlanjenje što više mladih u klub, organiziranje humanitarnih i poučnih biciklijada, a potom i ostvarenje rezultata na utrkama. Željeli bi imati i svoje službene prostorije kako bi lakše provodili planirane aktivnosti. Nedavno su izradili i svoju Facebook stranicu i kreirali Instagram profil kako bi se još više približili građanima i zaljubljenicima u biciklizam, posebice mladima kojima je to najvažniji i najkorišteniji oblik komunikacije. I dobro su praćeni, zadovoljno poručuju iz Kluba. O svojim aktivnostima i novostima u Klubu oglašavaju i na mrežnim stranicama Turističke zajednice Grada Senja i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Članovi kluba sudjeluju na brojnim utrkama i biciklijadama, i natjecateljskog i humanitarnog karaktera, diljem Hrvatske. Razmišljaju i o razvoju cikloturizma kao turističkog proizvoda koji ima veliku mogućnost razvoja s obzirom na prirodne ljepote senjskog područja i konfiguraciju terena.

“Ovo tim više što su biciklističke staze na senjskom području u suradnji s TZ Grada Senja ucrtane i u biciklističku kartu Europe”, kaže tajnik BBK Senj Marin Rončević te ističe kako planiraju snimiti i popularne aplikacije za pametne telefone kao što su Strava, Endomondo i Sports Tracker.

U planu je i daljnje povećavanje kilometara i obnavljanje postojećih staza. Nadaju se kako će ugostitelji i privatni iznajmljivači s područja Grada Senja, kako bi obogatili turističku ponudu i osigurali veću popunjenost kapaciteta, prihvatiti inicijativu bike-friendly usluga. Cikloturisti slove kao vrlo dobri potrošači koji prosječno troše 30 posto više u odnosu na klasične turiste. Njihovi dolasci nisu vezani isključivo uz ljetno razdoblje, idealni vremenski uvjeti za njih su od veljače do studenoga.

“To bi produljilo sezonu u priobalju. Uz to, u smislu razvoja bike – friendly usluga nije zanemariva ni činjenica da su korisnicima iz Hrvatske na raspolaganju i sredstva za razvoj cikloturizma Europske unije“, ističe dopredsjednik senjskog BBK-a Davor Lopac.

TZ Grada Senja u suradnji s Brdsko – biciklističkim klubom Senj sustavno radi na podizanju kvalitete biciklističkih staza označavajući nove staze, uređujući vidikovce i sl. Trenutno na senjskom području postoji preko 200 km označenih biciklističkih staza. Dionica koja prolazi duž cijelog senjskog zaleđa od Vrataruše do Krasna uvrštena je i u europsku mediteransku biciklističku rutu „EuroVelo 8“ koja vodi od Španjolske do Cipra. U suradnji s Udrugom pčelara “Drača” u sklopu biciklističkih staza označene su i medne točke na kojima turistima nude med i proizvode od meda na kušanje i kupovinu.