Bribir i Klenovica na županijskom kalendaru za 2020.

Veljača je u kalendaru posvećena KUD-u Bribir i vidikovcu Slipica, a ribari iz Klenovice krase kalendar u travnju

Rijeka – Predstavljen je kalendar Primorsko-goranske županije za 2020. godinu. Kalendar predstavljen u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka priča o možda najraznovrsnijoj hrvatskoj županiji i približava čakavsko narječje kroz stihove, a toponime, običaje i tradiciju kroz fotografije.

Kalendar je djelo novinarke i urednice Slavice Mrkić Modrić i fotografa Marka Gracina, a predstavio ga je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, uz predstavnike gradova i općina, kulturnih društva i zaljubljenika u more i gorje.

Siječanj priča o rukavačkim zvončarima, veljača o KUD-u Bribir i vidikovcu Slipica, ožujak o opatijskim Merikanskim vrtovima, travanj o ribarima Klenovice, svibanj o starom običaj muaj iz Nerezina, a lipanj donosi atmosferu s joga u Krasici.

Srpanj krasi priča o razgonu, danu završetka muženja ovaca u Vrbniku, kolovoz nas vodi u arheološki park Mirine u Omišalj. Rujan nas podsjeća na mlikarice s Grobnika, a listopad na Kastav i Belu nedeju. Kišni studeni izabrao je Rijeku, a 2020. godina završava sa selom Bake Mraz u Delnicama.

Na predstavljanje kalendara došli su zamjenik načelnika Vinodolske općine Danijel Grbić, predsjednica KUD-a Bribir Biserka Lončarić i ravnateljica bribirske knjižnice Željka Jurčić Kleković.

error: Content is protected !!