ERSTE AD

VIDEO Ča čitalnica u Novom: vani kiša, u podsvijesti korona, a u srcu ča

Sat i pol se uživalo u čakavštini. Među devetoro čakavaca ušuljao se i jedan kajkavac. Čule se i sopile

Domaćin Nino Bijelac

NOVI VINODOLSKI Natjecanje u interpretativnom čitanju proze na čakavštini “Ča čitalnica” treći put se održalo u Novom Vinodolskom. Privuklo je zaljubljenike u čakavštinu i jednog kajkavca. U natjecateljskom dijelu našli su se Tatjana Udović (Viškovo), Ivan Rudanović (Pehlin), Tereza Duraković (Kastav), Damir Sirnik (Grižane), Gordana Kovačević (Krasica), Marija Gračaković (Crikvenica), Marko Žele (Lovran) i Marino Turčić (Čižići). Kajkavce je zastupao Mihael Bognar. Naime, ideja je da se manifestacijama spoja ča i kaj te da zajedničkim snagama čuvaju tradiciju domaćeg jezika koji pomalo nestaje. Dok je vani tutnjala kiša, sat i pol se uživalo u čakavštinu, zasvirale su sopile, a u pauzama se i zapjevalo.

Podsjetimo, Ča čitalnicu su 2016. godine u Kastvu, povodom 150. godišnjice osnutka Čitalnice u Kastvu – prve hrvatske čitaonice u Istri, pokrenule tri učiteljice Dragica Stanić, Karmen Šimetić i Dubravka Uroda. Program u Novom je vodio Nino Bijelac. Zvukom sopila natjecatelje su pozdravili novljanski sopilaši Miljenko Žanić i Branko Blažević. U glazbenom djelu nastupili su Duško Jeličić i Bonaca.

Tko je bio najbolji? Natjecanje je iznjedrilo četiri ravnopravna prva mjesta. Za izgovor je titula pripala Turčiću, za doprinos ča izričaju Rudanoviću, a za impresiju nastupa Želeu. Ako ste pomislili da su muškarci uzurpirali i ča, pogriješili ste. Nagrada za sveukupni dojam otišla je dami. U Krasicu, Gordani Kovačević.

Organizatori čakavskog druženja u restoranu Azur u Novom su Katedra čakavskog Sabora Novljansko kolo, Knjižnica i čitaonica Novi Vinodolski te Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog, uz potporu kastavske Ča čitalnice, a zahvale idu i domaćici, Ireni Rubčić.

Damir Sirnik

Marija Gračaković

Gordana Kovačević

Dule Jeličić

Sopilaši Žanić i Blažević

 

error: Content is protected !!