Centar Izvor dobio senzornu sobu

U sobu je uloženo 90 tisuća kuna, od čega 60 tisuća gradskih. Soba pomaže kod stimulacije svih osjetila djece s poteškoćama u senzornoj integraciji. Naglašena dobra suradnja Izvora i Grada Crikvenice i najavljen dnevni boravak za starije  

SELCE Centar Izvor Selce dobio se senzornu sobu koja pomaže kod stimulacije svih osjetila djece s poteškoćama u senzornoj integraciji. Djeca od 7 do 12 godina kroz igru razvijaju vještine i oslobađaju se napetosti. U obilazak senzorne sobe stigli su predstavnici Grada Crikvenice koji je  sufinancirao uređenje s 60 tisuća kuna. Sredstva su donirana povodom stotog rođendana Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor. Ukupna investicija je  90 tisuća kuna.

„Ovo je primjer nastavka odlične suradnje između naše ustanove i Grada Crikvenice”, rekao je ravnatelj Izvora Nikica Sečen objašnjavajući da su u uređenje sobe ušli jer se pokazalo da je soba potrebna. Socijalna radnica Petra Verbanac detaljnije je opisala i obrazložila namjenu sobe.

„Soba je opremljena materijalima za stimuliranje senzomotoričkog razvoja djece. Stimulacija osjetila je važna jer putem njih dobivamo informacije o svijetu oko nas”, objasnila je Verbanac.

Soba je ispunjena šarenim materijalima, a svaka igračka ima svoju zadaću. Svjetlosni efekti u sobi posebno su zanimljivi djeci. Moguće je mijenjati boju svjetla. Projektor na zidu prikazuje ilustracije svemira, a s malog radija se mogu puštati pozadinski umirujući zvukovi. U sobi postoje elementi koji kod djeteta stvaraju osjećaj sigurnosti i opuštenosti pa ako dijete iz škole dođe loše raspoloženo, u sobi se može oraspoložiti.

Gradonačelnik Damir Rukavina naglasio je dobru suradnju Grada i Centra izvor i rekao da je Gradu bilo zadovoljstvo pomoći u uređenju sobe. Ravnatelj Sečen je potvrdio da Crikvenica inkluzivnim programima u vrtiću i školama pruža dobar primjer pa se djeca s teškoćama u razvoju od najranije dobi integriraju u društvo, što je i cilj Centra. Integracija, a ne izdvajanje.

Gradonačelnik Rukavina je najavio anketu kojom će se ispitati potrebe dnevnog boravka za starije osobe. Naglasio je kako je već sklopljen sporazum o tome da se za to uredi prostor kod nogometnog igrališta. Vodovod će koristiti prizemlje i prvi kat, a dva gornja kata bit će za Centar za socijalnu skrb, Pomoć u kući i prostor za dnevni boravak starijih osoba.

error: Content is protected !!