Cijepimo se, spasimo turističku sezonu

U PGŽ je 43,5 posto odraslog stanovništva cijepljeno s obje doze, a s prvom dozom 52 posto

Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije načelnik Mladen Šćulac istaknuo je kako je PGŽ zajedno s čitavim priobaljem ušla u narančastu zonu:
– U kritičnim smo trenucima, u južnijim županijama situacija je lošija, a mjere koje je donio Stožer PGŽ usporile su širenje virusa. Jedino mi kao građani možemo epidemiju usporiti te očekujemo od građana i organizatora da se pridržavaju mjera, da prate propise, cijepe se i da zajednički pokušamo spasiti turističku sezonu, poručio je Šćulac.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević naglasio je kako je PGŽ kao županija i dalje u zelenom, no s obzirom na to da je se promatra kao dio Jadranske regije u incidenciji virusa, smještena je u narančastu zonu:
– Situacija je odraz tzv. turističkih rizika, rizika okupljanja tijekom ljetnih mjeseci, ali i rizika iz naših emitivnih tržišta, odnosno turista koji dolaze iz drugih zemalja.

Rončević je iznio podatke o cijepljenju te naveo da je u PGŽ 43,5 posto odraslog stanovništva cijepljeno s obje doze, dok je s prvom dozom cijepljeno 52 posto. Epidemiolog je rekao da se cijepljenje ubrzava obzirom da trenutačno dominantan delta soj zahtijeva cijepljenje s obje doze za postizanje najveće zaštite.
– Otkad su se uvela ograničenja za necijepljene, povećan je broj osoba koje se prijavljuju za cijepljenje i to mahom mlađa populacija, rekao je Rončević.

Dotigli 80 posto noćenja iz normalnog srpnja 2019.

Direktorica TZ Kvarner, Irena Peršić Živadinov izvijestila je novinare o turističkim rezultatima na području PGŽ. Do sada je ostvareno više od četiri milijuna noćenja, od kojih je polovica ostvarena u srpnju koji je dosegnuo 80 posto rekordne 2019. godine. Ukupno gledajući, s današnjim danom PGŽ bilježi 61 posto rezultata iz 2019. odnosno 30 posto više u odnosu na 2020.

– S obzirom na potražnju turista, a to je intiman i izoliran smještaj, dakle, epidemiološki najsigurniji, turisti sami ne traže gužvu i to treba biti smjernica kod razmatranja organizacije javnih okupljanja, zaključila je Peršić Živadinov.

error: Content is protected !!