Crikvenica zadržala status grada s povoljnim poslovnim okruženjem

Sljedeće tri godine Crikvenica će moći isticati međunarodni BFC certifikat (Business Friendly Municipality)

CRIKVENICA Crikvenica je zadržala status grada s povoljnim poslovnim okruženjem i sljedeće tri godine moći će se predstavljati kao “Business Friendly Municipality“ odnosno isticati BFC certifikat. Crikvenica je 2015. godine, među prvima u Hrvatskoj, dobila BFC certifikat koji poduzetnicima i investitorima jamči povoljne uvjete za poslovanje, transparentnost javne uprave, razvijene programe mjera za poticanje poduzetništva, dostupnost poduzetničkih potpornih institucija te intenzivnu suradnju s poduzetnicima na razvoju lokalnog gospodarstva. Lani se krenulo u proces recertifikacije koji je tražio ispunjavanje deset kriterija. Nakon ocjenjivanja, Crikvenica je zaslužila 96 od maksimalnih 100 bodova i tako sačuvala status grada prijatelja poduzetnika.

Evaluacijski sastanak održao se krajem prošle godine kada su evaluatori iz Centra za lokalni ekonomski razvoj (CLER-a), nacionalnog koordinacijskog tijela za provedbu Programa BFC SEE u Republici Hrvatskoj, ocijenili da je Grad Crikvenica uspješno ispunio svih deset kriterija. U siječnju 2021. uslijedio je sastanak s međunarodnom verifikacijskom komisijom koji se zbog pandemijske situacije održao online. Gradonačelnik Damir Rukavina, zamjenice gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović i Silvia Crnić te voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte Snježana Sikirić prezentirali su verifikatorima Grad Crikvenicu, gospodarske i investicijske potencijale te projekte koje je Grad osmislio u cilju edukacije poduzetnika i razvoja poduzetničkih vještina. Izdvojeni su projekt Edukacijom do uspjeha koji je osvojio Europsku nagradu za promicanje poduzetništva u kategoriji Ulaganje u poduzetničke vještine, projekt usmjeren na razvoj poduzetničkih vještina od najranijih dana pod nazivom Poduzetnički dani u suradnji s Dječjim vrtićem Radost te internetski portal posao.crikvenica.hr, namijenjen tražiteljima posla i poslodavcima, koji je Grad Crikvenica pokrenuo kako bi olakšao pronalaženje posla, odnosno zaposlenika na svom području.

U drugom su dijelu sastanka čelnici i pročelnici upravnih odjela gradske uprave te certifikacijski tim odgovarali na pitanja verifikatora po svakom od kriterija. Verifikatori su zatim nasamo razgovarali s predstavnicima poduzetnika, predsjednikom Udruženja obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine i vlasnikom obrta Gradina Kristijanom Košćićem te direktorom tvrtke Clotilda Krešimirom Zubčićem. Poduzetnici su s verifikatorima podijelili svoja poslovna iskustva, s naglaskom na suradnju s gradskom upravom. Verifikacijska komisija posebno je pohvalila strukturu institucionalne podrške poduzetnicima, postojanje Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte te poduzetničkih potpornih institucija – Poduzetničkog centra Vinodol, LAG-a Vinodol i LAGUR-a Tunera.

Sukladno preporukama u evaluacijskom postupku, Grad Crikvenica prilagodio je veliki broj svojih promotivnih materijala i dokumenata potencijalnim inozemnim investitorima prevođenjem na engleski jezik. Grad je pohvaljen i u segmentu pružanja informacija kroz izradu tiskanih i elektroničkih informativnih brošura poput Vodiča za poduzetnike, Vodiča za iznajmljivače privatnog smještaja, Vodiča kroz gradnju, Vodiča kroz pripremu gradilišta i ograničenje građevinskih radova u vrijeme turističke sezone te Pravila korištenja javnih površina za postavljanje ugostiteljskih terasa i Pravila ponašanja korisnika koncesijskih odobrenja.

Matošić-Gašparović: želimo biti podrška poduzetnicima

Uistinu se trudimo kontinuirano surađivati s poduzetnicima, osluškivati njihove potrebe, biti im podrška i pomoć kada to zatreba i upravo stoga nam je drago što smo prepoznati kao grad povoljne poduzetničke klime. Obrana BFC certifikata te titula BFC grada dodatni nam je motiv za daljnje unaprjeđivanje poslovanja i stvaranje još boljih uvjeta za gospodarski razvoj grada u suradnji s poduzetnicima, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.