Crveni križ: tečaj Junior spasilac i radionica Kodovi na vodi

Diplome je dobilo devetero novih mladih spasilaca

NOVI VINODOLSKI Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u sklopu projekta Sigurnost na vodi, organiziralo je i provelo troednevni tečaj Junior-spasilac. Polaznici su bili učenici osmog razreda OŠ Ivana Mažuranić, Laura Raštegorac, Katarina Mudrovčić, Lea Mataija, Tomislav Krpan, Fran Ratković, Jakov Butković, Gabriel Starešina, Matija Špernjak i Dominik Jovanović. Trodnevni tečaj vodio je Ivan Uravić, stručni suradnik Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja HCK i Društava CK PGŽ. Tečaj prve pomoći održala je volonterka, Dr. Danijela Dabeska Novkovski, a koordinator je bila Zorana Butorac.

Tijekom obuke polaznici su uspješno svladali vještine u vodi, plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja, zatim vještine izvan vode poput  komunikacije s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom. Osnove pružanja prve pomoći obuhvatile su postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj, upućivanje poziva upomoć i pružanje prve pomoći u slučaju rana i lomova. Pored plivanja i prve pomoći, mladi polaznici upoznati su s radom i djelovanjem Crvenog križa, rizicima na kupalištima, načinima kako spasiti sebe, ako se dogodi opasnost te kako pomoći drugome. Svih devetero sudionika uspješno je položilo ispit na ovom tečaju dobivši diplomu Junior spasilac. S navršenih 18 godina polaznici će moći pristupiti edukaciji za spasioce i steći uvjerenje osposobljenosti za spasioce na otvorenim vodama na osnovu kojeg mogu obavljati posao spasioca na plažama i bazenima. Praktični dio nastave održan je u hotelu Lišanj, a teoretski u prostoru Crvenog križa.

U sklopu ovog projekta održana je i radionica Kodovi sigurnosti na vodi u OŠ Jurja Klovića u Triblju za 23 učenika drugog i trećeg razreda. Djeca su se putem video projekcije upoznala sa opasnostima tijekom kupanja, odnosno o tome kako se trebaju ponašati na vodi, primjerice da ne plivaju najmanje jedan sat nakon ručka, da ne ulaze vrući u vodu, da ne skaču u vodu nepoznate dubine, da nikad ne plivaju sami, da plivaju u blizini spasilaca. Također, prikazao im se video sa projekcijom primjera, ako se uoči nekoga u vodi u nevolji, da odmah zatraže pomoć, a ako se njima dogodi nevolja da ostanu smireni, da plutaju na leđima i mašu jednom rukom za pomoć. Upoznali su se sa likom i načinom djelovanja spasilaca, spasilačkom opremom, te morskom florom i faunom s naglaskom na zaštićene vrste. Cilj radionica je podizanje svijesti o opasnostima i rizicima u i na vodi.

error: Content is protected !!