Na povratničkoj 47. smotri u Senju devet klapa

Mislim da je ovogodišnja smotra, nakon dvogodišnje stanke, svojevrsna inventura ili prebrojavanje tko je ostao, poručio je Ivan Prpić Špika, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta 

SENJ Smotra klapa Senj 2022., održana po 47. put, nakon dvije pandemijske godine neodržavanja, privukla je u drevni, uskočki i glagoljaški Grad Senj brojnu publiku prepoznatljivog glazbenog izričaja. Klapska pjesma u Senju prisutna je od 1973. godine, od kada sjetna klapska pjesma, nastala i čuvana u srcima pučana, ribara i težaka, baštinjena u promisli i srcu brojnih pjevača i skladatelja, ispunjava ulice i trgove grada.

Zbog bure, program nije mogao biti održan na Trgu biskupa dr. Mirka Ožegovića te je preseljen u senjski Dom kulture. Na 47. Smotri klapa Senj, održanoj pod pokroviteljstvom Grada Senja i u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva Senj nastupilo je devet klapa: Škrljevo, Ženska klapa Karmel Turanj, Mješovita klapa Maraška Zadar, Gradelini Rijeka, ženska klapa Anima Arbaea Rab, KUD Vrilo Obrovac Sinjski, Liburnija Viškovo, Senjkinje, Pučki pivači Donji Kaštli.

Program je vodio Branko Uvodić, koji je na početku svog obraćanja publici i pjevačima istaknuo kako je klapska pjesma uvrštena u registar svjetske nematerijalne baštine.
– Treba to isticati, neka se vidi koliko smo, kada je kultura u pitanju, bogati, naglasio je Uvodić.
– Bura nam je malo pokvarila račune, dvije godine nam COVID kvari račune, ali eto, ova naša Smotra u Senju, nadaleko poznata i priznata, će, ako Bog da, dogodine obilježiti 50 ljeta, rekao je Uvodić.

Publici se obratio i ravnatelj POU M. C. Nehajeva Ivan Prpić Špika.
– Mislim da je ovogodišnja Smotra klapa, nakon dvogodišnje stanke, svojevrsna inventura ili prebrojavanje tko je ostao u pjevačkoj branši, a imamo čak nekoliko klapa koje su u Senju prvi put. Hvala vam svima. Najprije veliki naklon ovom jedinstvenom pjevačkom zboru što su Grad Senj ponazočile na klapsku kartu Hrvatske i uz ovu buru sjetne ulice i trgove Senja ispunile svojom pjesmom. Na tome im pripada zahvalnost nas kao organizatora, a i vas, kao vjerne senjske publike, poručio je ravnatelj Ivan Prpić Špika.

Za kraj, sve klape zajedno, otpjevale su “Da te mogu pismom zvati”.