ERSTE AD

Dizajneri će u 2019. godini osmisliti stalni postav muzeja

Nakon obnove kule Kvadrac, u sklopu očuvanja kulturne baštine Novog, planira se modernizacija muzeja, uređenje Frankopanskog trga te revitalizacija kule Gradina-Ledenice

NOVI VINODOLSKI U Strategiji razvoja Grada Novi Vinodolski 2015-2020. podcrtana je zaštita i obnova kulturne baštine. Na popisu prioriteta našlo se uređenje Frankopanskog trga, sanacija kule Kvadrac, modernizacija i proširenje Narodnog muzeja i galerije smještene u Frankopanskom kaštelu te revitalizacija kule Gradina-Ledenice. Ušli smo u 2019. godinu, a dobar dio posla je tek pred Novljanima. Prije tri godine sanirana je kula Kvadrac, uz pomoć Ministarstva kulture. Preklani je za potrebe modernizacije i proširenja Narodnog muzeja pokrenuta izrada konzervatorske studije Frankopanskog kaštela s kulom Kvadrac i trgom te izrada muzeološkog koncepta. Lani je ugovorena i započeta izrada idejnog i izvedbenog arhitektonskog projekta frankopanskog kaštela.

Sljedeći korak u modernizaciji i proširenju Narodnog muzeja i galerije Novi Vinodolski je izrada dizajnerskog projekta, odnosno projekta stalnog postava muzeja. Radi se o zadatku koji bi se trebao obaviti ove godine. Modernizacija će podrazumijevati korištenje suvremenih metoda prikazivanja eksponata, multimedijalne sadržaje i prezentaciju arhitektonskih struktura sukladno konzervatorskim smjernicama.

Frankopanski kaštel s kulom Kvadrac predstavlja pojedinačno nepokretno kulturno dobro Novog Vinodolskog te se vodi u Registru kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture. Izgrađen je sredinom 13. stoljeća. Kasnije je uz tvrđavu formiran grad, današnji Novi Vinodolski. Izvorni tlocrt bio je četverokut s kvadratnom kulom nazvanom Kvadrac, okruglom kulom i stambenim objektom. Kompleks je bio opasan vanjskim zidinama s manjim bastionima. Danas o povijesti svjedoče tek istočno i južno krilo kaštela.

Očuvana kvadratna kula Kvadrac nalazi se na istočnom uglu. Danas je dom Narodnog muzeja i galerije Novi Vinodolski, a u kuli su smještene i uredske prostorije Grada Novog Vinodolskog. Srušena okrugla kula Rondel nalazila se na južnom uglu. Unutar kaštela nalazilo se dvorište s cisternom te stupovima s arkadama. Danas se na prostoru tadašnjeg dvorišta nalazi Frankopanski trg koji bi u budućnosti trebao postati reprezentativni gradski trg.

Kaštel ima povijesno značenje i zato što je u njemu 6. siječnja 1288. godine sastavljen i usvojen Vinodolski zakon, najznačajniji hrvatskim jezikom i glagoljicom pisani pravni tekst o srednjovjekovnom životu na vinodolskom posjedu Frankopana.

error: Content is protected !!