Dječji vrtić Cvrčak i mrav radi online

Iako zatvoren, vrtić ne miruje. Na web stranici vrtića niz je savjeta kako educirati i zabaviti djecu u svom domu

TRIBALJ Dječji vrtić “Cvrčak i mrav” je zatvoren, odgajateljice i djecu je zatekla nepoznata i neizvjesna situacija. No, vrtić ipak ne miruje.
“Kako je naš kolektiv po prirodi ambiciozan, nije nam dugo trebalo da odlučimo da moramo i dalje kontinuirano biti pomoć i podrškama roditeljima naše djece. Ideju smo dobili stalno slušajući o nastavi na daljinu. Tako se rodila akcija “Vrtić na daljinu”, objašnjava Iva Baldo Karlić, zamjenica ravnateljice vrtića koji pokriva Vinodolsku općinu.
Za početak su članovi stručnog tima pripremili niz savjeta, prvenstveno roditeljima, kako se nositi sa novonastalom situacijom i stresom. Dani su savjeti kako da roditelji tešku situaciju objasne djeci i pokušaju im što jednostavnije približiti trenutnu problematiku. Prikazana je i razlika u simptomima gripe, prehlade i koronavirusa kako bi se roditelje osnažilo u prepoznavanju. U suradnji sa stručnim službama ostalih ustanova nabavljena je i prigodna slikovnica koja na jednostavan i slikovit način upoznaje djecu sa koronavirusom. Sve navedeno može se pogledati na https://www.dv-cvrcakimrav.hr/savjeti/

“Odlučili smo na jednom mjestu sakupiti što više ideja i aktivnosti koje odgajateljice inače provode sa djecom, a koje su primjenjive za provođenje kod kuće. Svjesni smo situacije da roditelje trenutno muče brojna egzistencijalna pitanja te smo im željeli dati “gotove recepte” kako da kvalitetno provode vrijeme kod kuće sa djecom, a da pritom unapređuju cjelokupni razvoj djece. Naravno, cilj je i da se smanji vrijeme koje djeca provode pred ekranima. Realizacijom ovih aktivnosti pozitivno se utječe i na emocionalni razvoj djeteta s obzirom da je sad idealno vrijeme za pojačano zbližavanje među članovima obitelji. Zajedno smo prionuli radu te sakupili brojne primjere edukativnih igara usmjerenih na razvoj pojedinih područja kod djece – fine motorike, komunikacijskih vještina, pamćenja, mišljenja, predčitalačkih i predmatematičkih aktivnosti, tjelesnih aktivnosti, manipulativnih i istraživačkih aktivnosti, aktivnosti za razvoj pažnje, kreativnih sposobnosti… Posebno su izdvojene i aktivnosti za djecu najmlađe dobi koja su uključena u jaslički program.

S obzirom da se posljednjih godina susrećemo sa sve većim brojem djece koja ima određene govorne poteškoće izdvojen je i niz jednostavnih logopedskih igara. Sve te aktivnosti također se mogu pronaći na web stranici vrtića: https://www.dv-cvrcakimrav.hr/edukativne-igre/“, objašnjava zamjenica ravnateljice.
Roditeljima su dane smjernice gdje potražiti i slušati dječje pjesmice, priče, bajke, zagonetke, ali i grafomotoričke vježbe za rad sa predškolcima. Sve ove aktivnosti i smjernice će se periodički nadopunjavati.

Viber komunikacija

Vrtić svakodnevno komunicira sa roditeljima putem Viber grupa. “Preporučamo koje slikovnice mogu pročitati djeci, sugeriramo brojne besplatne aktivnosti koje se posljednjih dana nude na internetu (kazališne predstave, pričaonice…), dajemo savjete i primjere kako obilježiti prigodne datume poput nedavnog Dana očeva”, kaže Iva Baldo Karlić.