Dokumentarci podsjećaju na teror Staljina i DDR-a te utrku u Indianopolisu

Večeras starta trodnevni “History film festival” u Novom Vinodolskom i nudi četiri filma u dvorištu doma braće Mažuranić

Novi Vinodolski – Večeras starta trodnevni “History film festival” u Novom Vinodolskom. U dvorištu doma braće Mažuranić prikazati će se četiri filma, prva tri dana projekcija započinje u 20 sati, a u petak u 21,10 sati. Večeras će publika pogledati film Kvalificirana, sutra Kraftakt, prekosutra Velike laži i Žene iz gulaga. U slučaju nevremena, projekcije će se održati u Domu kulture. Ulaz je besplatan.

KVALIFICIRANA (srijeda, 20)

U svijetu motosportova Indianapolis 500 se već dugo smatra jedinom pravom utrkom. U svibnju 1977. godine Janet Guthrie, prva žena koja se okušala u Indyju, zaradila je prestižnu poziciju na polju 33. Dokumentarac Kvalificirana vodi vas na sveto tlo Indianapolisa gdje krugovi odvajaju fusnote od legendi. Guthrie je to morala učiniti pod dotad neviđenim pritiskom.

 

 

 

KRAFTAKT (četvrtak, 20)

Još desetljećima nakon prestanka aktivnog bavljenja sportom sportaši bivšega DDR-a (Istočne Njemačke) moraju se boriti s posljedicama pretjeranog treninga, uzimanja stimulansa i dopinga. Mnogi su također pretrpjeli psihološke patnje. Od ključne je važnosti i spoznaja da su oni vrlo rano postali žrtve masovnog verbalnog, seksualnog i drugih oblika nasilja. Većina sportaša ne želi ili ne može o tome govoriti jer ih obeshrabruje pritisak javnosti ili njihova iskustva proživljene diktature. U ovom filmu četiri vrhunske sportašice iz DDR-a s gledateljima dijele svoju bol.

 

 

 

VELIKE LAŽI (petak, 20 sati)

Koncept “velikih laži” skovao je kao propagandno oružje Adolf Hitler u svom čuvenom “Mein Kampfu”, ali ga je Josip Staljin prvi put upotrijebio za prikrivanje masovne gladi u Sovjetskom Savezu ranih 30-ih godina prošloga stoljeća. Glavni lik filma je američka književnica koja putuje u Rusiju gdje upoznaje posljednje preživjele Holodomora. Ubrzo shvaća da rat ruskih seljaka, kojeg su prije više od 100 godina započeli boljševici, još nije gotov. Otkriva nam također mnoge kontroverzne činjenice o ulozi američkih medija i poslovnog sektora u ranim tridesetim godinama u Sovjetskoj Rusiji. Još više je zapanjujuće kada počinje shvaćati povezanost između tih događaja i trenutačne dominacije lažnih vijesti i potpunog nepovjerenja u današnji svijet post-istine.

 

ŽENE IZ GULAGA (petak, 21,10)

Film govori o dojmljivim i tragičnim pričama posljednjih preživjelih žena iz gulaga, brutalnog sustava represije i terora koji su devastirali sovjetsko stanovništvo za vrijeme Staljinova režima. Gulag je najprije opisao Solženjicin u svom romanu “Arhipelag gulag”. Nikada prije ispričane priče o ženama i njihovim iskustvima u tim logorima sada su prikazane u ovom međunarodnom dokumentarnom filmu. Zbirka je to jedinstvenih i iskrenih razgovora sa ženama koje su preživjele staljinističku represiju tridesetih godina prošlog stoljeća.

error: Content is protected !!