Dujmović predstavio knjigu u Senju: Piše regija, čitaj treća Jugoslavija

Nema segmenta hrvatskoga društva (sport, glazba…) koji nije obuhvaćen pretenzijom da se od regije pokuša napraviti nešto što bi odgovaralo u širem smislu rijeći pojmu treće Jugoslavije, poručio je Dujmović na predstavljanju knjige “Regija kao treća Jugoslavija”

SENJ Knjiga “Regija kao treća Jugoslavija” poznatog hrvatskog novinara i publicista Tihomira Dujmovića predstavljena je pred mnogobrojnom publikom u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva. Književnoj večeri prisustvovali su i gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina, predsjednik gradskog vijeća Senja Željko Tomljanović i zamjenik župana Vice Nekić.
Predstavljanje knjige vodio je savjetnik za kulturu i društvene djelatnosti u Gradu Senju Mislav Bilović koji je kazao kako je ovo treći put da Dujmović predstavlja svoje knjige u Senju. Tihomir Dujmović je po struci pravnik, a u svom dugogodišnjem novinarskom stažu, jer se još u vrijeme studiranja počeo intenzivno baviti novinarstvom, bio je dopisnik brojnih listova, urednik raznih TV i radio emisija, kolumnist… Do sada je objavio osam knjiga, a po tekstovima Tihomira Dujmovića napravljene su i dvije kazališne predstave: “Tko je ubio Zvonka Bušića” i “Mali noćni razgovori ljevice i desnice” koja je prošli mjesec premijerno izvedena.
“Regija kao treća Jugoslavija je zapravo, na žalost, definicija politike međunarodne zajednice i za temu Regije kao treće Jugoslavije potrebno je odbaciti sve one predrasude koje imamo prema jednoznačnosti tog pojma. Kad kažem pojma, mislim na Jugoslaviju i potrebno je vratiti se u 1990. godinu, odnosno pogledati slijed događaja do dana današnjega. Naprosto, pokazat će se i vidjet će se da sva argumentacija koja se slila u taj naziv i taj pojam regije nažalost oslikava tendencije međunarodne zajednice i dobar dio stvarnosti koja nas okružuje. Da bi ovaj naslov, koji je za neke malo pretenciozan, do kraja bilo moguće objasniti moramo se vratiti u 1990., odnosno 91. doba stvaranja Hrvatske države, sjetiti se kako je to izgledalo.” rekao je između ostaloga autor predstavljajući svoju knjigu.


Međunarodna zajednica u početku nije željela priznati Hrvatsku, ali kada su bili dovedeni pred zid, jer su Hrvati nezavisnost izborili svojom krvlju, morali su je priznati nakon čega se ponovno inzistiralo na što tješnjoj suradnji bivših jugoslavenskih država.
“Predsjednik Tuđman je 1998. godine tražio da se u Ustav unese jedna dodatna klauzula – da se zabranjuje udruživanje sa zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, odnosno da se zabranjuje ponovo konstituiranje Jugoslavije u kojoj bi bila i Hrvatska. Moram priznati da tada nisam za to video razlog i djelovalo mi je pretjerano, ali Tuđman je naravno vidio bolje i dalje i pokazalo se da nas je ta odredba ravno tri puta spasila.“ kazao je između ostaloga autor Dujmović.
Dodao je nadalje kako bilo kakva Jugoslavija kakvu pamtimo u povijesti više nikad neće biti moguća
“Hrvatska država je tu, hrvatska država je ušla u stotine međunarodnih organizacija, ima vojsku, policiju i sva svoja znamenja i ja mislim da hrvatsku državu više nikad nitko neće niti ukinuti niti uništiti. Problem i bitka i borba koja se vodi, vodi se oko sadržaja hrvatske države, hoće li ona izgrađivati svoj autohtoni nacionalni hrvatski sadržaj odgovarajući u punini riječi na nacionalne interese ovog naroda ili će sadržaj te države biti sve bliži Jugoslaviji, odnosno regiji, kako se danas popularno Jugoslavija zove. Naizgled nevin, bezopasan pojam, a iza njega se zapravo kriju rješenja koja zapravo odgovaraju onome što bi se moglo kolokvijalno nazvati treća Jugoslavija ”, rekao je Dujmović.
Rečeno je i kako stvarnost pokazuje da u biti hrvatska država u kojoj živimo najčešće poštuje regionalne, a ne nacionalne relacije, što se ogleda u raznim područjima života poput regionalnih sportskih liga, glazbe i glazbenih nagrada i sl. i ne postoji ni jedan segment hrvatskoga društva koji nije obuhvaćen pretenzijom da se od regije pokuša napraviti nešto što bi odgovaralo u širem smislu rijeći pojmu treće Jugoslavije.
“Htio sam progovoriti u ovoj knjizi o jednoj temi o kojoj se uopće ne govori. Ta tema postoji, postoji jasna nakana i ambicija, mislim da je nužno govoriti o tome u smislu neke šire pedagogije. Ništa nije izgubljeno, tu fatalnih poteza, hvala Bogu, još uvijek nema, ali najvažnije je osvijestiti taj problem jer bez toga naprosto ga ne možete prepoznati”, zaključio je predstavljanje svoje knjige “Regija kao treća Jugoslavija” autor Tihomir Dujmović.
Uz knjigu „Regija kao treća Jugoslavija“ Tihomir Dujmović osvrnuo se i na na dvije prethodno objavljene svoje knjige “Tko je ubio Zvonka Bušića“ i „Hrvatske novinarske tragedije 1945. – 1995.“
U književnoj večeri dvjema pjesmama sudjelovala je ženska klapa Senjkinje.