Dupli program u Noći muzeja: U Gradskom muzeju i Kući Velebita

Senjski muzej poziva na izložbu “Bogu na svom jeziku”, a Kuća Velebita u Krasnu objasnit će kako je nastao muzej na Velebitu

SENJ Noć Muzeja obilježit će se u petak, od 18 do jedan sat iza ponoći i u Gradskom muzeju Senj. Senjski muzej u suradnji sa Staroslavenskim institutom iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Grada Senja, kroz organizaciju izložbe “Bogu na svom jeziku” želi javnosti predstaviti baštinu rimske liturgije na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu. Manifestacija, u koju je u početku bilo uključeno nekoliko zagrebačkih muzeja, obilježava se od 2005. godine. Tijekom proteklih 15 godina Noć muzeja prerasta u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.
Izložbu čine odlomci liturgijskih tekstova na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu iz kojih se prikaza vidi da je sveta Misa na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu svojom strukturom slijedila svetu Misu na latinskom jeziku. Odlomci liturgijskih tekstova sabrani su iz Misala kneza Novaka (1368.), Ročkoga misala (oko 1420.) i Prvoga vrbničkoga misala (1456.). Posjetitelji će u Noći muzeja imati priliku besplatno razgledati ostale muzejske zbirke, stalne postave uz stručno vodstvo muzejskih kustosa. Nakon razgledanja, posjetitelji će se moći družiti uz čaj, kuhano vino, sokove, domaće slastice i nezaobilazne frite.
“Noć muzeja lijepa je pozivnica našim dragim sugrađanima i gostima u gradu da nas posjete i pogledaju izložbu koju smo pripremili, ali i ostale stalne postave u senjskom muzeju. Prilika je to i za druženje i razmjenu dojmova i mišljenja s posjetiteljima, kojih je svake godine na Noći muzeja sve više, što nas posebno raduje i daje poticaj za daljnje stvaranje”, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović.
Noć muzeja obilježiti će se i u Kući Velebita u Krasnu. Kuća Velebita muzejski je tip centra koji predstavljaju kao mjesto susreta i stjecanja novih znanja kroz stručne, znanstvene, edukativne i zabavne sadržaje, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskog prostora, povijesnih zdanja i kulturnih dobara.
Ovogodišnjom temom Noći muzeja željeli bismo afirmirati javnost današnjeg doba dajući im uvid kroz prezentaciju i kratki film “Kako nastaje jedan muzej” u naš cilj stvaranja Kuće Velebita, našu ideju te našu poruku od temelja do finalnog proizvoda koji je proizašao kao centar razvoja prijateljstva, međunarodne suradnje, centar za okupljanje svih društvenih slojeva, uzrasta, centar podupiratelj inovacija te primjene novih znanja i tehnologija, poručuju iz Kuće Velebita i pozivaju na druženje. U petak će Kuća Velebita biti otvorena od 12 do 21 sat, a za sve posjetitelje ulaz će biti besplatan. Nakon razgledavanja postava u poslijepodnevnim satima, posjetitelji su pozvani na druženje uz tople napitke i kolače.

error: Content is protected !!