Facebook stranica prerasla u udrugu koja želi bolju Crikvenicu

Predsjednica Društva za unapređenje i poljepšavanje grada Crikvenice i okolice 1898. (verzija 2.0) je Sonja Polonijo, a potpredsjednica Milvana Arko – Pijevac

CRIKVENICA Izvornu udrugu naziva “Društvo za unapređenje i poljepšavanje grada Crikvenice i okolice 1898.” osnovali su prije 122 godine tadašnji općinski načelnik Boljfo Kostrenčić, Ivan Polić, Ivan Skomerža mlađi i Milan Ključec. Svrha društva bila je da riječju i činom podupre uređenje i poljepšanje Crikvenice i okolice kao morskog kupališta i klimatskog lječilišta, te time učini boravak domaćim i stranim gostima što ljepšim i ugodnijim. Uloženi trud rezultirao je time da je Crikvenica 1906. godine proglašena, zajedno s Opatijom i Malim Lošinjem, klimatskim lječilištem i turističkim odredištem Austrougarske monarhije. Time je zacrtan razvojni put kvalitetnog cjelogodišnjeg turizma (ljeti kupališnog, van sezone zdravstvenog) na ovom području.

Nakon 122 godine osnovana je udruga inspirirana udrugom s kraja 19. stoljeća – “Društvo za unapređenje i poljepšavanje grada Crikvenice i okolice 1898. (verzija 2.0)” Osnivači nove udruge žele nastaviti ciljeve istoimene udruge osnovane 1898. godne u svrhu promicanja i unapređenja održivog razvoja grada Crikvenice (mjesta Jadranovo, Dramalj, Crikvenica i Selce) koji se temelji na konceptu održivog društveno-gospodarskog razvoja grada Crikvenice, konceptu preraspodjele resursa grada u svrhu osiguranja potrebne kvalitete života ljudi, prije svega stalnih stanovnika grada Crikvenice i dugoročno korištenje resursa grada u svrhu osiguranja potrebne kvalitete života budućih naraštaja grada Crikvenice.

Facebook grupa istoga naziva ubrzo je okupila tisuću članova svih političkih opredjeljenja koji vrlo aktivno predlažu, komentiraju, ukazuju na dobre i loše stvari u našoj zajednici. Pozivaju građane i simpatizere Crikvenice, sve političke stranke i udruge u gradu Crikvenici da im se pridruže u konstruktivnoj raspravi u Facebook grupi. Pozivaju i predstavnike današnje gradske vlasti da se, po uzoru na svoje davne prethodnike, uključe i osluhnu mišljenje građana.

Logičan slijed uspjeha Facebook stranice bio je osnivanje udruge, koja će pripremati razne aktivnosti, stručna predavanja i online edukacije.
“S obzirom na korona krizu u turizmu i epidemiološke mjere, ove ćemo godine poseban naglasak staviti na probleme privatnih iznajmljivača, kojima ćemo nastojati proslijediti vjerodostojne informacije i savjete državnih organa i sličnih udruženja na nivou Republike Hrvatske. Željeli bismo u rad udruge uključiti što je više moguće građana s njihovim idejama i prijedlozima”, poručuju iz Udruge.

Predsjednica udruge je nezavisna gradska vijećnica Sonja Polonijo dipl.oec., a potpredsjednica Milvana Arko – Pijevac, dipl. biologinja. U rad su uključeni pripadnici raznih struka: pravnici, ekonomisti, građevinari, turistički stručnjaci. Svatko od njih će dati doprinos temeljem svoje stručne ekspertize na komunalnom, društvenom, prirodoslovnom ili gospodarskom polju. Primjerice, pitanja iz domene turizma i privatnih iznajmljivača promišljat će Katarina Šegota i Gordan Raguž, prostornoplanska pitanja od interesa su doc.dr.sc. Željku Smolčiću, komunalnom problematikom bavit će se Sonja Polonijo, zaštita okoliša tema je Milvane Arko Pijevac…
“Javite nam se i vi i iznesite svoje prijedloge, obrazložite svoje mišljenje, poradimo zajednički na razvoju našega Grada. Nadamo se što bržem popuštanju epidemioloških mjera i adekvatnoj pomoći gradske uprave i države poduzetnicima koji su njima pogođeni. Blizina turističke destinacije Crikvenica i ljekovita klima jedne su od najvećih prednosti koje naš grad ima. Uz više zajedništva u gradu oko ostvarenja kvalitetnih strateških ciljeva i razvojnih projekata, naš se grad vrlo brzo može vratiti na mjesto koje oduvijek zaslužuje, među vrhunske turističke destinacije na Jadranu”, pozivaju iz Udruge.

Link na grupu
https://www.facebook.com/groups/667989440519879/?ref=share

error: Content is protected !!