FOTO Načelnik Karlić: Moramo povećati broj stanovnika u Vinodolu

Godine 2025. imat ćemo dvjestotinjak stanovnika manje, istaknuo je Karlić te iznio podatak da od 90 djece u vrtiću tek 18 posto ima sestru i brata. Moramo otvoriti vrata Općine i ljudima koji bi željeli živjeti u ovom kraju, rekao je Karlić

TRIBALJ Vinodolska općina proslavila je svoj dan koji pada na 15. travnja, u spomen na oslobođenje od fašizma. Svečanost se održala u domu u Triblju.

Predsjednik općinskog vijeća Boris Miklić podsjetio je na brojne realizirane projekte i najavio nove projekte, uređenje centra Bribira, sanaciju klizišta Grižane, gradnju sportske dvorane Tribalj i dovršavanje projekta „Putevima Frankopana” u Driveniku. Miklić je naglasio dobru suradnju s ministarstvima i Primorsko-goranskom županijom.

Načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić je uz sve pozitivno što se dogodilo upozorio na demografski problem Općine. Godine 2025. imat ćemo  dvjestotinjak stanovnika manje, istaknuo je Karlić te iznio podatak da od 90 djece u vrtiću tek 18 posto ima sestru i brata. Sve moramo učiniti da povećamo broj stanovnika u Vinodolu, a to uključuje i otvaranje vrata ljudima koji žele doći živjeti u Vinodol. Karlić je spomenuo da je najbolja demografska mjera jačanje gospodarstva te se pohvalio da Općina ima 165 poduzetnika, što je povećanje od 17 posto u odnosu na lani. Karlić je istaknuo da turizam ima veliku ulogu u razvoju Općine te se pohvalio da je broj noćenja prije dvadeset godina iznosio tri-četiri tisuće noćenja, a danas 110 tisuća. Načelnik je rekao da se Vinodol ponosi sa 260 urbanih vila, sa obnovljenim starim kućama koje su popunjenje 140 dana godišnje.

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina zahvalio se u ime gostiju gradonačelnika te najavio veliki projekt Aglomeracije na području Vinodolske općine, Crikvenice i Novog vrijedan preko pola milijarde kuna. Rukavina je rekao da ga veseli još jedan zajednički projekt, uređenje šetnicu uz Dubračinu od Crikvenice do Tribaljskog jezera te zahvalio regionalnom direktoru Hrvatskih voda Gordanu Gašparoviću čiji su korijeni iz Vinodola.

Nemojte dozvoliti apartmanizaciju koja se Crikvenici dogodila prije dvadeset godina jer Vinodol je biser našeg kraja, apelirao je Rukavina.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić je poručio da u Vinodolskoj općini vidi Županiju u malom, od gorja do mora. Da je netko prije dvadeset godina rekao da će danas Vinodolska općina imati ovakve turističke brojke, vjerojatno bi mu se smijali, no danas je Vinodolska općina zahvaljujući turizmu ucrtana u kartu Europe. Moramo nastaviti graditi autocestu od Križišća prema Senju, rekao je Boras Mandić, a naglasio da je nužno jačati zračnu luku na Krku. Zamjenik župana zahvalio je svim vladama koje su podržale riječki prometni pravac te naglasio da pohvale posebno zaslužuje aktualna vlada koja je napravila puno za ovaj kraj.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende je razvoj turizma u Vinodolu ocijenio impresivnim.

Saborski zastupnik, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić uvjeren je da će Vinodolska općina krenuti putem susjeda, Crikvenice, Novog, Kraljevice i Bakre gdje su pokrenuti veliki projekti. Puno je posla koji se ne vidi, a sve to treba odraditi, poručio je Klarić istaknuvši da Vinodolska općina ima podršku vlade i ministra Butkovića. U EU smo, nema potrebe da razmišljamo loše i negativno. Gdje može biti bolje nego u našoj dolini, sigurno ne u Njemačkoj i Irskoj. Vrijedi se boriti za svoj kraj, poručio je Klarić.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić obratio se i kao izaslanik premijera Plenkovića te podsjetio na ulaganja od 32,5 milijuna kuna u lučku infrastrukturu u na crikveničko-vinodolskom područje odnosu u Selcu, Povilama i Crikvenici koji su na korak od Vinodola.

Svečanost su dolaskom uveličali i županijska vijećnica iz Vinodola Jagoda Ugrin, generalni vikar Riječke nadbiskupije Emil Svažić, zamjenica crikveničkog gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović, predsjednik crikveničkog gradskog vijeća Josip Friš, gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika Bakra Tomislav Dundović, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić i njegova zamjenica Paula Vučković te predsjednica gradskog vijeća Vesna Špalj, zamjenik gradonačelnika Senja Jurica Tomljanović te načelnik Policijske postaje Crikvenica Dražen Zekić.

Godišnje nagrade Vinodolske općine uručene su boćarima iz BK Drivenika Filipu Klariću i Žarku Jerčinoviću te predsjednici KUD-a Bribir Biserki Lončarić.

Nagrada za životno djelo pripala je generalu Antonu Tusu koji zbog zdravstvenih problema nije mogao nazočiti sjednici.

„Generale, vi ste s nama u srcu i duši”, poručila je svom Bribircu Biserka Lončarić zahvaljujući se u ime dobitnika.

Fotogaleriju sa svečane sjednice pogledajte OVDJE.