FOTO Prije 15 godina Novi je kaskao za drugima, danas je primjer svima

Novi Vinodolski je proslavio dan grada svečanom sjednicom na kojoj je ministar Butković konstatirao da se obistinjuje njegova davna vizija da će Novi postati jedan od turističkih bisera Jadrana

NOVI VINODOLSKI Svoj dan proslavio je Novi Vinodolski svečanom sjednicom gradskog vijeća u Domu kulture. Čestitati su stigli ministar Mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković, saborski zastupnici Josip Borić i Tomislav Klarić, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić, predsjednik skupštine Erik Fabijanić, zamjenik župana ličko-senjskog Vice Nekić, vlč. Ivan Peranić. U goste slavljeniku su došli i čelnici Crikvenice, Vinodolske općine, Senja, Kraljevice, Bakra, Dobrinja, Raba, Jelenja, Vrbovskog, Gospića, Brinja, Huma na Sutli, Molvi, Skrada, predstavnici PP Crikvenica, ŽUC-a, Jadrolinije, Lučke uprave Rijeka, Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda…

Predsjednik gradskog vijeća Neven Pavelić zahvalio se svima koji su doprinijeli razvoju Novog Vinodolskog, a posebne riječi hvale uputio je dobitnicima priznanja Grada Novog Vinodolskog. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić istaknuo je da nema napretka bez vizije te pozvao goste da pogledaju film koji je slikom i riječju podsjetio u što se sve ulagalo 2019. godine u Novom. Film otkriva da se u 2019. godinu zakoračilo energetskom obnovom vrtića Fijolica vrijednom dva milijuna kuna, na što se nadogradila dogradnja zgrade vrtića vrijedna pet milijuna kuna. Započeta je i gradnja doma zdravlja. Novi je prepoznat i kao grad turizma. Zahvaljujući dvjema marinama, Novi je ušao među tri najbolje nautičke desetinacije na Jadranu. Nema turizma bez plaža, a da Novi brine o plažama svjedoči podatak da je za uređenje plaže na bribirskoj obali u nekoliko godina uloženo 7,4 milijuna kuna. Velik je projekt i gradnja luke u Povilama, vrijedan devet milijuna kuna. Ove godine ulagalo se u infrastrukturu Poslovne zone Zapad. Pokrenut je projekt gradnje novljanske zaobilaznice koji će Novi rasteretiti od prometa. Godina će se pamtiti i po sanaciji odlagališta Duplja. Slijedi i projekt Aglomeracije vrijedan 50 milijuna eura kojeg sufinancira EU. Svi ti projekti realiziraju se uz potporu europskih sredstava, države i Primorsko-goranske županije. Neizostavna je briga o djeci i starijima, a za spomenuti je podatak da se iz gradskog proračuna za udruge izdvaja 3,3 milijuna kuna.

U ime prijateljskih gradova obratio se gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić. U opisu posla gradonačelnika je da obilazim svečanosti, svugdje je na svoj način svečano i lijepo, ali Novi se po mnogočemu razlikuje, ovoliki broj ljudi je rijetko gdje sresti, obično su na svečanim sjednicama prisutni predstavnici udruga, a ovdje vidim “obične građane”, što veseli, govori da ste sudionik razvoja grada, rekao je Čandrlić te nastavio da kao gradonačelnik Kraljevice, u Novom vidi poticaj za rad i zaključio da je dobro imati za susjede ambiciozne sredine poput Crikvenice, Bakra i Vinodolske općine. Na valu smo pozitivne energije, plovimo ka boljem našem predivnom Primorju, zaključio je Čandrlić.

Predsjednik županijske skupštine Fabijanić je istaknuo zadovoljstvo investicijama prisutnima u Novom. Komentirajući razvoj Novog saborski zastupnik Tomislav Klarić je konstatirao: Dogodilo se čudo, ne samo u Novom, Crikvenici, bio sam u Lošinju i Cresu, ista priča. Ulaže se i gradi, a stalno nas bombardiraju lošim vijestima, mladi odlaze vani jer stalno čitaju kako ovdje ništa ne valja. Kažu da ne valja, a mi gradimo marine, drugu cijev tunela Učka, turistička sezona je bolja nego ikad… Nemamo pravo kritizirati, a ne delati, nemamo pravo biti negativni i nemamo pravo odreći se vjere u bolje sutra, istaknuo je Klarić.

Nazočnima se obratio ministar Butković, u tri navrata gradonačelnik Novog, koji je istaknuo da ga raduje svaki projekt, ne samo Novog već i cijelog kraja. Prisjetim se kako su Novi i Hrvatsko primorje izgledali prije 15 godina, kako su kaskali za drugima, a danas je Hrvatsko primorje među najuspješnijim krajevima Hrvatske, rekao je Butković dodajući da je njegovo Ministarstvo u investicijskom ciklusu vrijednom 20 milijardi kuna te da mu je drago da ima projekte i u svom kraju. Ceste, rive i lukobrani ostaju našoj djeci i tu su političke opcije nebitne. Zadaća je svih nas da se zalažemo za svoj kraj i ravnomjerni razvoj Hrvatske, rekao je Butković konstatiravši da se obistinjuje njegova davna vizija da će Novi postati jedan od turističkih bisera Jadrana.

Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja za 2019. godinu. Nagrada Grada Novog Vinodolskog za životno djelo, za iznimne društvene aktivnosti i doprinos razvoju civilnog društva, pripala je Miroslavu Maričiću. Istu nagradu posthumno je dobio Zoran Maričić za nesebične i sveobuhvatne aktivnosti u društvenom životu grada. Miroslav Maričić zadužio je Novi svojim radom u sportu (nogomet, košarka, ronjenje), kulturi (klapa Novljani, KUD Ilija dorčić, Mesopustarsko društvo, Udruga Ružica Vinodola) te sa 75 darivanja krvi. Zoran Maričić preminuo je lani u 60. godini, a Novljani ga pamte kao dobrovoljnog vatrogasca, štovatelja mesopusnih običaja i velikog ljubitelja sporta.

Uručile su se dvije godišnje nagrade. Za izniman doprinos u društvenom životu Novog nagradu je dobila Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola. Pioniri Vinodola, pod vodstvom trenera Zorana Lenca, dobili su godišnju nagradu za iznimne sportske rezultate. Za osvojen županijski kup i dvoransko prvenstvo u Rijeci te titulu jesenskog prvaka.

Bruno Tomić zaslužio je gradsku zahvalnicu za izniman rezultat i postignuća u području visokoškolskog obrazovanja odnosno na Policijskoj akademiji Josip Jović u Zagrebu. Zahvalnice su primili i lovačka društva Košutnjak i Gradina za doprinos u organizaciji i provedbi manifestacija, Siniša Gradišer Aldo za izuzetna dostignuća u klapskom pjevanju, Marijana Špalj za dobrovoljna i humanitarna djela te Kristijan Dražić za izniman rezultat u području obrazovanja.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupile su klape Puntape i Vinčace te Mali folklor OŠ Ivana Mažuranića.

Prije 15 Godina Novi Je Kaskao Za Drugima, Danas Je Primjer Svima

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!