FOTO/VIDEO S Barilcem u Triblju živi priča o neprežaljenom komandantu Ninu

Komandant Barilca imao je samo 19 godina kada je zauvijek otišao. Njegove posljednje riječi urezane su u sablju kapetana Barilca: „Sveta zemlja Tribalj“

TRIBALJ Svaka grupa u svijetu maškara, mačkara, mesopustara, krabulja i krabunosa ima neku posebnost. Barilac iz Triblja uz tradiciju i prepoznatljive plave uniforme sobom nosi i dirljivu priču. Iako njihovog komandanta Nine Vidakovića već godinama nema, Nino je još uvijek s mladićima iz Triblja. Nino je imao 19 godina kada ga je teška bolest zauvijek odvela iz njegovog Triblja. Njegove posljednje riječi urezane su u sablju kapetana Barilca: „Sveta zemlja Tribalj“.  S druge strane sablje ugravirano je: „Zauvik s nami Nino Vidaković“.

„Na taj način naš komandant je s nama. Svake godine, kad ispratimo mesopusta, sablja ide u njegovu sobu i čuva se do sljedeće godine, objašnjava kapetan Barilca Eduard Tucaković.

Za vikend je Barilac obilazio Ropce, Belobrajiće i Sušik. Nikakav problem nije bio što je dio mladića došao u pet ujutro iz Ledenica, gdje je dom prvi put otvorio vrata za zabave ove godine. Mladost je svemoguća. Barilac čine dečki između 15 i 25 godina.

Iz njihovih redova regrutiraju se Beli, jedna izuzetno zanimljiva tribaljska priča. Nakon Belih u koje se regrutira s 18 godina, mladići iz Barilca odlaze u starije tribaljske grupe, Momak Veseljak ili Slogu. Barilac živi od 60-ih godina prošlog stoljeća. Prva fotografija datira iz 1963. godine.

Sljedeće subote mladići u plavim uniformama obilaze Mali Sušik, Gornji Tribalj i Pećca. I tako sve do parade posljednjeg utorka, kada sve grupe zajedno ispraćaju pusta. U Triblju je običaj da se prvo pustu skine glava, zapali se cijeli i baci u potok na Kučanovom mostu.

„Mora cijeli izgorjeti i gorjeti u potoku. Ako ne, čeka nas loša godina. Sjećamo se da se dogodilo tako nešto samo jednom. Nakon toga glava se predaje grupi koja radi mesopust sljedeće godine“, objašnjava kapetan Eduard Tucaković.

Usporedo s mladićima, krenule su u obilazak Triblja i starije kolege. Grupa Sloga koja okuplja Tribaljce iz Centrale, Sušika, Belobrajića i Ropci. Za prvi vikend 25 članova krenulo se samo kroz Tribalj, drugu subotu kreću u posjet kuća, a dalje po čitavom mjestu.

S Barilcem U Triblju živi Priča O Neprežaljenom Komandantu Ninu

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank