FOTO/VIDEO Bribirska parada posjetila Podgori, Kričinu i Podskoče

Svuda dobrodošlica. Bribirski prisnac, vino, fritule, sok… I prisjećanje na mladost. Išao sam 29 godina s Bribirskom paradom, prisjetio se Franjo Rapaić dok je častio svoje nasljednike.

BRIBIR Nakon što se posjetilo Matkoviće, gdje su predani ključevi Crikvenice maškarama, Bribirska parada krenula je u obilazak svog mjesta. Prve postaje su bile Kričina, Podgori i Podskoči. Vrijeme idealno za obilazak. Sunce je zagrijalo, oblaka niti na vidiku. Lako za zimu, obučeš se, samo da ne pada kiša, kažu mladići iz Bribirske parade. Podgorima je odjekivala budnica „Još Hrvatska ni propala“ po kojoj se prepoznaju Bribirci. Od kuće do kuće u Podgorima. Svuda dobrodošlica. Bribirski prisnac, vino, fritule, sok… I prisjećanje na mladost, dane kada su i domaćini išli s paradom. Emotivan je bio 65-godišnji Franjo Rapaić.

– Išao sam 29 godina s Bribirskom paradom. Živio za narodne običaje. Sjećam se kad bi kapelnik zafikal, ili zafućkal, to se slušalo, odmah se kretalo. Svaka čast mladim dečkima, što god se započelo, sve je ukinuto, nestalo, jedino je ovo ostalo od starih vremena. Nikad nije bilo neke gužve, da bi se potuklo, svađalo. Prije je bila čast biti u paradi, ja sam dogurao do blagajnika. Išlo nas je 25-30 samo iz Podgori. Po Bribiru, do Selaca i Crikvenice, gdje ima puno Bribiraca. Do danas je ostalo pravilo da se svake godine kreće s kontra strane, prisjetio se mladosti Rapaić.

Sljedećeg vikenda na redu je obilazak Ugrina, Svetog Vida i Kičera. Potom se ide na crikveničku povorku, a slijede obilasci preostalih mjesta. Bribirska parada će tradicionalno na Griške krabunoške susrete te na karneval u Rijeku.

Bribirska Parada Posjetila Podgori, Kričinu I Podskoče

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank