FOTO/VIDEO Kukuljanski zvončari obahajali Kukuljanovo, Ponike i Plosnu

Sunce i toplo vrijeme osmjehnulo se prvog vikenda. Čak je bilo i pretoplo, kažu zvončari u čijoj koloni se našao i trogodišnji Tin 

PONIKVE/PLOSNA Kukuljanski zvončari prvog vikenda obišli su Kukuljanovo, Ponikve i Plosnu. Tradicija zvonjave i obahajanja obnovljena je prije 13 godina na inicijativu mladih i najstarijeg zvončara Augustina Perića Gušte. Od tada kukuljanski zvončari posjećuju sva mjesta na području Grada Bakra, Grobinšćinu, zvončarske manifestacije širom Primorja, a znali su se zaletjeti do Zagreba i Ptuja. Ove godine pozvani su u Varaždin.

Kukuljanovo, Ponikve i Plosna prve su ovogodišnje postaje koje su obišli zvončari. Za razliku od prošlih godina, vrijeme se osmjehnulo koloni od tridesetak zvončara. Malo je i pretoplo, kažu zvončari koji su u prvom obilasku propješačili deset kilometara.

U obahajanje je krenuo i najmlađi kukuljanski zvončar, trogodišnji Tin Mičetić. Prohodao je više od tri kilometra i zaspao, priča tata Ivica koji je nastavio dalje.

Po čemu su kukuljanski zvončari drugačiji? Jedini imamo zvono s dva klepeta, kapa je drugačija, ima tuljak i po šest crvenih i žutih traka. Gaće su drugačije, objašnjava prvi čovjek kukuljanskih zvončara Vanja Mičetić.

Sljedeću subotu, 19. siječnja, zvončari obilaze Škrljevo, Krasicu, Praputnjak i Meju. Dan kasnije, u nedjelju, su u Marčeljima na Smotri mićeh zvončari. Zadnju subotu u siječnju Kukuljanski zvončari već šest godina u svom mjestu organiziraju manifestaciju „Zvona i kanat za bakarski kraj“ gdje dolaze zvončari iz cijele Primorsko-goranske županije. U Kukuljanovo su jednom prilikom stigli Korenti iz Ptuja.

Prvu subotu u veljači obilaze se Zlobin, Plase i Hreljin. U subotu 9. veljače put ih vodi u Mune na smotru mićeh zvončari. Prvu subotu u ožujku su u Matuljima na smotri zvončara. Na mesopusni utorak zajedno s kuljanskim maškarama obilaze mjesto i pale pusta.

Kukuljanski Zvončari Obahajali Kukuljanovo, Ponike I Plosnu

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

 

error: Content is protected !!