FOTO/VIDEO Prosvjed podrške Matku Škalameri okupio više od 2.500 građana: ‘Danas Matko, sutra svatko’

FOTO/VIDEO Prosvjed podrške Matku Škalameri okupio više od 2.500 građana: ‘Danas Matko, sutra svatko’

Foto i video: Anto Ravlić

Oko 19 sati, za kada je zakazano okupljanje na stubištu kod Bonavije, okupilo se više od pet stotina ljudi, koji će krenuti prema istražnom zatvoru u Ulici žrtava fašizma.

Rijeka – Brojni Riječani danas su se okupili na prosvjedu protiv pritvora Matka Škalamere. Iako je Škalamera danas pušten da se brani sa slobode nakon što su ispitani svi svjedoci u slučaju sukoba oko parkinga s Dobrivojem Arsićem, prosvjed koji je organizirala navijačka skupina Armada ipak se održava.

Podsjetimo, Škalamera je u pritvoru završio nakon što je otužen da za napad na Arsića i prijetnje, a obje kvalifikacije dodatno su otežane navodom da se radilo o kaznenim djelima motiviranim nacionalnom mržnjom.

Međutim, proteklih dana brojni su Riječani i istaknuti javni akteri stali u obranu Škalamere, ustvrdivši kako nikada nije dijelio ljude po nacionalnosti, a iz istih je pobuda organiziran i današnji prosvjed.

Već u vrijeme kada je bilo najavljeno okupljanje, u 19 sati, bilo je jasno da će se raditi o masovnom odazivu na prosvjed. Na stubištu kraj hotela Bonavia okupilo se više od pet stotina Riječana.

Oko 19.20 sati, povorka u kojoj se tada već okupilo oko tisuću ljudi krenula je prema svojem odredištu, noseći ispred sebe veliki transparent “Svi smo mi Škala!”, a u pozadini su se mogle vidjeti i druge poruke, kao što je “Via Roma, Škala ide doma!”. Hodajući prema zatvoru, prosvjednici su pjevali pjesmu “Moja domovina”.

Desetak minuta kasnije prosvjednici su stigli pred zatvor. Okupilo se više od 2.500 ljudi. Uz transparente, nosili su i brojne hrvatske zastave, ali i uvećano isprintane i prekrižene naslovnice lokalnog riječkog dnevnika Novi list na kojem je objavljena velika vijest o Škalamerinom uhićenju uz njegovu fotografiju u lisicama.

– Svi znamo zašto smo se ovdje okupili, da se ne ponavljaju ovakve stvari i ovakav medijski linč. Ima nas sa svih strana, došli smo izraziti podršku. Skup se održava jer danas, sutra može netko drugi biti na Matkovu mjestu i mi želimo osigurati pravdu za svakoga kome se to desi. Svatko je ovdje došao iskreno, prepoznali ste medijski linč i niste nasjeli. Oni kojima je u opisu rada sloboda, koji se pozivaju na slobodu govora, oduzeli su slobodu ljudini koja je spašavala živote. Danas je to Matko, a sutra može biti svatko, kazali su organizatori u govoru.

Nakon otprilike petanestak minuta govora u kojem su govornici osudili medijski linč, te kazali kako ne trebaju pravosuđe koje radi po diktatu političara i novine koje razvlače nevine ljude na naslovnicama, prosvjednici su zapjevali “Najdraža Rijeko”, a organizatori su ih pozvali da se raziđu mirno i dostojanstveno “kao što su se i okupili”. Skup je prošao bez incidenata.